середа, 18 червня 2008 16:38

Підробні окуляри не захищають від ультрафіолету

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Консультант із контактної корекції офтальмологічної клініки ”Новий зір” на вул. Глибочицькій, 17, Олена Пархоменко визначає рівень захисту окулярів від ультрафіолетових променів на діоптриметрі. У ”Новому зорі” роблять перевірку безкоштовно
Консультант із контактної корекції офтальмологічної клініки ”Новий зір” на вул. Глибочицькій, 17, Олена Пархоменко визначає рівень захисту окулярів від ультрафіолетових променів на діоптриметрі. У ”Новому зорі” роблять перевірку безкоштовно

Напередодні сезону відпусток попит на сонцезахисні окуляри зростає. Ятки з ними можна побачити на кожному кроці. Оптику маловідомих фірм продають за 60 грн. Дешеві окуляри "Полароїд" і "Рі Бен" на базарі коштують 130 грн. Дорожчі моделі цих виробників можна придбати за 300–400 грн. Але купуючи окуляри на ринку, легко натрапити на підробку, і замість захисту нашкодити очам.

— Лінзи окулярів мусять мати 100-відсотковий захист від ультрафіолету, — пояснює оптик-консультант офтальмологічної клініки "Новий зір" Ольга Голяркіна, 44 роки. — Підробні окуляри із затемненим склом не захищають від невидимого ультрафіолетового проміння. Коли людина їх одягає, зіниця ока реагує на зменшення кількості світла й розширюється. Сонячні промені безперешкодно потрапляють на сітківку й обпалюють її.

Якщо окуляри продають із футляром, це не завжди є ознакою високої якості, — розповідає Ольга Владиленівна. — Недорогі фірмові окуляри бувають без футляра, але це не означає, що вони гірші. Стокові моделі зі старої колекції у магазинах також продають дешевше. І навпаки, часом на базарі підробки пропонують із футляром і серветками.

Вартість окулярів залежить од виробника й моделі. У дорожчих використали якісніші матеріали оправи.

— Під час примірки окулярів треба звертати увагу, чи не спотворюють лінзи зображення, — зазначає Ольга Голяркіна. — Але самотужки визначити якість захисту від ультрафіолету неможливо. Це можна перевірити лише за допомогою діоптриметра. Тому купувати окуляри бажано у спеціалізованій крамниці.

У продавця мають бути документи, які підтверджують, що окуляри з належним захистом. Виробники позначають рівень захисту від ультрафіолетового проміння: "100% UV protection" або "UV 400". Таке маркування є на наклейці лінзи або на дужках завушника. До немаркованих окулярів додають паспорт, у якому виробник підтверджує, що лінзи мають захист від ультрафіолету.

Рівень захисту вказують на дужках або наклейці

— Позаторік перед відпусткою купила на "Даринку" окуляри "Рі Бен" за сто гривень, — розказує 37-річна киянка Галина Мордвінова. — Сподобалася оправа: широкі дужки, прикрашені камінцями. Лінзи в них були не сильно затоновані.

Жінка приміряла окуляри на базарі. Розкладка стояла в павільйоні. При виборі звертала увагу на форму оправи, шукала моделі з широкими дужками, щоб улітку не заважало бокове сонячне проміння.

— У затінку в них було комфортно, а коли виходила на сильне сонце, все одно мружилася, — веде далі Галина. — Спершу думала, це тому, що скло лише злегка затоноване. Але продавець столичного магазину "Єврооптика", де продають окуляри тієї самої фірми, пояснила: покупка погано захищала від ультрафіолету. Фірмові "Рі Бен" там коштують 800 гривень.

Нові окуляри Мордвінова купила минулого місяця. Зайшла в магазин "Оптика" на Лівобережній неподалік роботи. Моделі американської фірми "Орізона" з широкими дужками й напівтонованим склом там коштували 350 грн.

— Приміряла "Орізони", вийшла в них надвір, — згадує Галина. — Очі навіть при яскравому сонці не боліли. Зрозуміла, що це саме ті окуляри, які шукала.

"Хамелеони" з пластику захищають краще

— Рівень затемнення лінз обирають на свій смак, — каже Ольга Голяркіна. — Комусь комфортно в дуже темних окулярах, комусь личать захисні прозорі. Однак окуляри для водіїв мусять мати затемнення не вище третього класу, інакше людина на дорозі може прийняти неправильне рішення. Найбільш затемнені окуляри, четвертої категорії, купують для походів у гори або на море.
Неважливо, зі скла чи пластику зроблені лінзи. Пластик легший, проте такі легко подряпати. Скляні стійкі до подряпин, але можуть розбитися. В окулярах-"хамелеонах", які змінюють рівень затемнення залежно від яскравості світлового потоку, краще захищають лінзи з пластику. У хмарну погоду, коли світловий потік менший, "хамелеони" зі скляними лінзами на вулиці можуть залишитися світлими, як у приміщенні. Хмари пропускають до 80% ультрафіолетового проміння, яке не повністю затримують "хамелеони".
Люди з поганим зором також можуть носити сонцезахисні окуляри, але їхні лінзи повинні мати коригувальні властивості. Із контактними лінзами носять сонцезахисні окуляри без корекції.
— Часто темні окуляри не знімають у транспорті, — розповідає Голяркіна. — Якщо в людини чудовий зір і окуляри не створюють дискомфорту, це не проблема. Головне, затемнення повинне відповідати світловому потокові, щоб не перевтомлювалися очі. А от уночі темні окуляри носити не можна.

Зараз ви читаєте новину «Підробні окуляри не захищають від ультрафіолету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі