Ексклюзиви
середа, 21 листопада 2007 17:48

Перший дитячий комп"ютер обійдеться у три тисячі гривень

33-річна киянка Ірина Мордвіненко цього року купила комп"ютер для 9-річного сина Богдана. Комп"ютерну грамоту третьокласник почав вивчати ще торік. Полюбляє малювати у графічному редакторі.

— У старому комп"ютері дід створив папку для його малюнків. Але машина дуже повільна, — розповідає Ірина. — Не всі програми запускалися, навіть у простенькі ігри не зіграєш. За годину комп"ютер "виснув", доводилося перевантажувати.

Грати у графічно складніші ігри Богдан не міг. Та й Ірині часто доводилося працювати вдома з громіздкими електронними документами. Вона займається пошуком персоналу на фірмі. Жінка вирішила придбати у кредит сучасний комп"ютер.

Підібрати основні технічні параметри ПК Ірині допомагав брат Юрій, програміст за фахом. Також радилася з продавцями, бо хотіла придбати такий комп"ютер, що не застаріє за два-три роки.

— Краще купувати комп"ютер із двоядерним процесором "Інтел" чи АМD, — радить Тарас Сотніченко, 23 роки, продавець гіпермаркету "City.com" на Петрівці. — Такі машини працюють швидше й дозволяють запустити найсучасніші ігри. Комп"ютер із двоядерним процесором без програмного забезпечення можна знайти за ціною до двох тисяч гривень. Він має жорсткий диск об"ємом 120 гігабайтів і два гігабайти зовнішньої пам"яті. Програми потрібно купувати додатково.

Машини з процесором "Целерон" одноядерні. Зіграти в більшість сучасних ігор на них неможливо. Але для офісної роботи — годяться.

— Окрім обсягів внутрішньої та зовнішньої пам"яті комп"ютера, обов"язково звертайте увагу на тип відеокарти та її розмір, — консультує продавець магазину "Діавест — Комп"ютерний світ" Андрій Єпіфанов, 25 років. — Що більший об"єм пам"яті відеокарти, то якіснішим буде відтворення фільмів чи складної ігрової графіки.

Андрій Єпіфанов радить купувати комп"ютер із відеокартою не менше 256 мегабайтів. Карту із літерами GT наприкінці серійного номера програмісти називають "необрізаною". Вона дозволяє машині якісніше відтворювати ігри із громіздкою графікою.

Ліцензійна програма "Віндовз" коштує 464 гривні

Над полицями з персональними комп"ютерами у крамниці "Діавест — Комп"ютерний світ" висять листівки з обличчям дитини й написом "Мій перший комп"ютер". Найдешевшу машину з процесором "Інтел" тут продають за 2,5 тис. грн. Такий комп"ютер має жорсткий диск на 160 гігабайтів і 512 мегабайтів зовнішньої пам"яті. "Целерони" дешевші — до 2 тис. грн.

— Якщо хлопцеві дев"ять років, потужності такого комп"ютера вистачить, — запевняє Андрій Єпіфанов. — Згодом можна буде збільшити оперативну пам"ять до гігабайта. Додаткова карта пам"яті на 512 мегабайт у крамниці коштує 100 гривень.

Програмне забезпечення в "Діавесті" також потрібно купувати окремо. Ліцензійна програма "Віндовз" коштує 464 грн. Текстові та графічні програми, які діти вивчають у школі, в ній є. Але деякі доведеться купувати окремо. Наприклад, клавіатурний тренажер "Стаміна", на якому вчаться набирати текст, не відводячи очей від монітора, Ірина купила на ринку "Петрівка".

Новий домашній комп"ютер Мордвіненко взяла в кредит у мережі "ГігаБайт". За машину "Делфікс" із двоядерним процесором AMD заплатила 1700 грн. За 15-дюймовий рідкокристалічний монітор віддала трохи більше ніж 1300 грн.

— За технічними характеристиками AMD не поступається "Інтелу", — каже продавець "ГігаБайту" на "Петрівці" Вадим Стародуб, 20 років. — Новий чотириядерний процесор AMD навіть швидший, аніж схожа "інтелівська" розробка. А від швидкості залежить зручність у роботі, та й втомлюється за таким комп"ютером людина менше.

Ірина Мордвіненко взяла кредит на рік. У мережі "ГігаБайт" отримала трирічну гарантію на комп"ютер. Покупку безкоштовно доставили додому. По програмне забезпечення Ірина з братом пішли на "Петрівку". Купила також декілька ігор для сина та програму "Стаміна". За все заплатила близько 200 грн.

— Ігри запускаються швидко, — розповідає жінка. — Тепер єдине, за чим доводиться слідкувати, — щоб син годинами не просиджував за комп"ютером.

Скільки коштує комп"ютер


 Назва моделі Об"єм внутрішньої пам"яті, Мб  Об"єм зовнішньої пам"яті, Гб  Ціна, грн  Мережа 
 Дельфікс
green A64
 1024  160  1440  "ГігаБайт"
 Advantis 8R 6180  512  160  1999  "City.com"
 IQ P19  2048  120  1999  "City.com"
 Юніверсалі IW  512  160  2520  "Діавест — Комп"ютерний світ"
 Юніверсалі  1024  250  3130  "Діавест — Комп"ютерний світ"


Дитині не можна працювати за монітором більше 15 хвилин

— Теперішні діти починають знайомитися з комп"ютером ще до школи, — каже психолог Київського економічно-правового ліцею Лариса Єргієва, 38 років. — Та батьки мають слідкувати, скільки дитина сидить за комп"ютером і в які ігри грає.
Дітям до 10 років не варто проводити багато часу за монітором. 10–15 хв. гри слід чергувати з півгодинним відпочинком. Грати в ігри  можна не більше двох годин на добу, вважає Лариса Єргієва.
Бажано, щоб комп"ютерна гра була розвиваючою: малювання, конструювання, рахування, вивчення іноземних мов. Є ігри на основі казок, що допомагає розвивати уяву. Їх іноді продають на дисках з дитячими журналами. Та психологи переконані, що навіть це не замінить спілкування з однолітками і не навчить правильно виходити із конфліктних ситуацій.
— А "стрілялки", "броділки", "стратегії" належать до розряду небажаних ігор, — зазначає Єргієва. — Вони руйнують психіку дитини й не мають жодної розвиваючої функції.

Зараз ви читаєте новину «Перший дитячий комп"ютер обійдеться у три тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути