четвер, 16 серпня 2007 17:53

Олена Доріченко меле каву прабабусиним млинком

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Аліна Балюк перемелює каву ”Жокей” ручним млинком, якому вже близько 100 років. Це однокласниця 11-річної Марії Доріченко — доньки Олени та Олексія
Аліна Балюк перемелює каву ”Жокей” ручним млинком, якому вже близько 100 років. Це однокласниця 11-річної Марії Доріченко — доньки Олени та Олексія

У багатьох столичних супермаркетах і кав"ярнях стоять електрокавомолки. На них можна змолоти куплені кавові зерна. Але справжні кавомани роблять це вручну, механічним млинком.

— Це своєрідний ритуал, — каже 38-річна киянка Олена Доріченко. — Засипаєш зерна, крутиш ручку, вдихаєш аромат.

Жінка дрібнить каву німецьким ручним млинком. Йому 95 років. Кавомолку подарували Олениній прабабусі. Нещодавно розбирали і знайшли напис, що млинок виготовили 1912 року.

— Коли помітила, що наша раритетна кавомолка почала розсихатися, вирішила подивитися новий млинок, — каже жінка. — Думала, цей нехай стоїть на поличці як антикваріат.

Доріченко шукала схожий настільний. Колись у неї була металева кавомолка у формі трубки. Олена раз спробувала змолоти в ній каву. Каже, метал слизький, тому руки стомлюються. Ту кавомолку не можна було поставити на стіл, доводилося тримати в руках.

У київських магазинах побутової техніки ручних кавомолок не продають. Продавці кажуть, виробники перейшли на електроприлади. У них велику банку кави можна змолоти за кілька хвилин.

Механічні млинки німецького виробництва Доріченко побачила у крамниці "Амефа" в ТЦ "Метроград". Там залишилося дві моделі. Млинок із керамічною декоративною підставкою фірми "Берґнер" коштує 89 грн. Кавомолку "Гіпфель" із дерев"яною скринькою продають по 224 грн. У крамниці на всі млинки дають два тижні гарантії.

— Ручні млинки дуже популярні, — каже Анжела, продавець магазину. — Кілька місяців тому у нас було з десяток різних кавомолок, заставили два ряди вітрини. Тепер залишилося дві. Я не сумніваюся, що й ці скоро куплять. Найчастіше люди беруть ручні кавомолки в подарунок.

Металеві млинки для спецій працюють на батарейках

У німецькому млинку біля ручки є гайка, яка збільшує чи зменшує отвір між жорнами, розповідає продавець. Можна змолоти зерна для кави по-східному або перетерти дуже дрібно, на порошок. Олені сподобалися ті млинки, але гарантійний термін видався замалим.

На базарі поблизу Центрального залізничного вокзалу настільну кавомолку без кришечки, яка прикриває скриньку з зернами, продають за 40 грн. Продавець каже, що млинок польський. Гарантії на нього не дає.

Схожі прилади продають у мережі "Чайна країна". У "Фуршеті" на вул. Старовокзальній китайські млинки з дерев"яною і керамічною скринькою коштують 120 грн. Але гарантії теж не дають, і яка фірма робить, невідомо.

На третьому поверсі універмагу "Україна" на площі Перемоги кілька крамниць торгують посудом і кухонним приладдям. У відділі швейцарської фірми "Вінзер" є механічна кавомолка у вигляді чашки з кришкою, в яку вбудували жорна. Є млинки з дерев"яним верхом цієї ж фірми. Каву на них не мелють. То сувеніри, кажуть продавці, зроблені під старі кавомолки. Поряд, у крамничці "Сервіро", продають п"ять механічних млинків фірми "Пежо". Кавомолка заввишки 12 см коштує 350 грн, а вища, 21-сантиметрова, — 490 грн. Французи дають довічну гарантію.

— У механічних кавомолок зроблені невеличкі висувні шухлядки, куди висипається змелена кава, — розповідає 45-річна Світлана Ступало, продавець магазину "Сервіро". — У шухлядку можна змолоти каву на дві чашки.

У цьому ж магазині продають металеві млинки для спецій. Вони працюють на батарейках. Але механічні купують найчастіше, каже продавець.

— Механічний млинок "Пежо" виглядає оригінально, — розмірковує Олена Доріченко, — але платити 400–500 гривень дуже дорого.

Олена вирішила не купувати. Чоловік Олексій почистив і склеїв старий дерев"яний каркас прабабусиної кавомолки. Механізм млинка, каже, працює як новий. Олексій упевнений, що прилад протримається ще не одне десятиріччя. Сталеві жорна млинка досі не зносилися.

Жорна не надають каві пригорілого присмаку

У київських магазинах побутової техніки почали продавати кавомолки, в яких можна відрегулювати, як дрібно молотиметься кава. Деякі моделі мають від 8 до 17 ступенів помолу. Такі прилади виготовляють фірми "Вітек", "Делонґі", "Крупс", "Камерон".
— Більшість електрокавомолок мають металеві ножі. Зовсім нещодавно з"явилися прилади з жорнами, — розповідає продавець "Фокстроту" на Петрівці Вікторія Маношенко, 28 років. — У кави, змеленої жорновою кавомолкою, не буде пригорілого присмаку. Він з"являється, коли перегріваються від роботи металеві ножі.

Зараз ви читаєте новину «Олена Доріченко меле каву прабабусиним млинком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі