вівторок, 02 вересня 2008 14:51

Олександр Пільганчук збирає перші мобільники

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Олександр Пільганчук із Вінниці показує першу модель мобільного телефону — ”Телеком-Орбіт-Л 334”. Він важить до 3 кілограмів. У рік випуску телефон коштував 2000 доларів, колекціонер купив його за 30 гривень
Олександр Пільганчук із Вінниці показує першу модель мобільного телефону — ”Телеком-Орбіт-Л 334”. Він важить до 3 кілограмів. У рік випуску телефон коштував 2000 доларів, колекціонер купив його за 30 гривень

28-річний Олександр Пільганчук із Вінниці — майстер із ремонту мобільних телефонів. Три роки тому почав колекціонувати найперші моделі мобільних апаратів. Має перші слайдери, телефони із сенсорним екраном і поліфонією.

— Із Німеччини звозили оптом поламані мобілки. Ми їх ремонтували та продавали, — каже Олександр. — В одній партії знайшов "Тріумф-Астрал". Це раритет. Такий великий і важкий, як кірпіч. З висувною антеною, схожою на спінінг. Його вже ніхто б не купив, а викидати шкода.

Колекціонер назбирав сотню старих апаратів. Зберігає їх у своїй майстерні.

— Усі телефони працюють, я їх відремонтував, — Олександр витягає з-під стільця картонну коробку, де лежить його колекція. — Ця майстерня маленька, немає місця, щоб усе розвішати. Скоро переїду в більше приміщення,  там буде музей.

Із коробки Олександр дістає невелику чорну сумку із тканини. Із неї виймає чорний апарат, схожий на прямокутний кнопковий стаціонарний телефон. До панелі дротом приєднується трубка, на ній кнопки.

— Це найцінніше в колекції — перша модель серед усіх мобільних телефонів, — продовжує колекціонер. — Він називається "Телеком-Орбіт-Л 334". Важить до трьох кілограмів. Носили його за спеціальну ручку, як дипломат. Я по приколу вийшов раз із ним на вулицю. Почав розмовляти, то люди як на дурня дивилися.

"Телеком-Орбіт-Л 334" Олександр купив два роки тому. Заплатив 30 грн.

— Його випустили 1993 року, коштував тоді десь зо дві тисячі баксів, — додає Пільганчук. — Знайомий хотів відкупити його в мене. Давав сто баксів, та я відмовився.

У колекції є модель першого із сенсорних телефонів, його випустила фірма "Ерікссон".

— Горджуся ще "Нокією", такою самою моделлю, яку показували у фільмі "Матриця", — дістає чорний телефон, вигнутий у формі банана. — Через ці мобілки Немо повертався із віртуалу в реальність. Таких телефонів у світі випустили кілька тисяч. А в мене їх два.

До відкриття музею колекціонер нотує інформацію про кожен телефон: рік випуску, початкову ціну та рік, коли припинили випускати.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Пільганчук збирає перші мобільники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі