понеділок, 16 вересня 2019 07:56

"Напруга падала від 220 до 169 вольт. Так трималося більше хвилини"

Автор: ФОТО З САЙТА BUDSAD.IN.UA
  Щоб вирахувати, на скільки кіловатів чи ватів потрібний стабілізатор напруги, слід визначити споживання усієї побутової техніки. І додати 40 відсотків потужності
Щоб вирахувати, на скільки кіловатів чи ватів потрібний стабілізатор напруги, слід визначити споживання усієї побутової техніки. І додати 40 відсотків потужності

— Стрибки напруги в електромережі найчастіше бувають у селах, де неправильно розподілена мережа. Або ж хтось краде електроенергію, підключаючи, наприклад, зварювальний апарат чи пилку-­циркулярку, — говорить продавець стабілізаторів 45-річний Василь Дяченко з Черкас. — Усе це негативно впливає на побутову техніку. Вона виходить із ладу або й взагалі згорає. А якщо мова йде про комп'ютер чи холодильник, це неабияк б'є по кишенях господарів. Тому вдома потрібно мати стабілізатор напруги.

— Недавно приїхав чоловік із села по стабілізатор напруги. Розповів, що є проблеми з її "стрибками". На їхній вулиці до середини протягнуто три фази, далі — дві. А в кінці, де він живе, всього одна. Каже, напруга "стрибає" впродовж дня. Не можна навіть води накачати. Ледь-ледь тече. Вже кілька разів згорав насос. Перемотував, а недавно купив новий. Чоловік включив у розетку прилад "Сторож", на дисплеї цифри стрімко змінювалися. Напруга падала від 220 до 169 вольт. Так трималося більше хвилини. Далі цифри знову "стрибали" вверх і вниз. Каже, сусід качає воду через дешевий релейний стабілізатор. Я пояснив, що він ненадійний. В якийсь момент може пропустити "стрибок" і мотор згорить.

Радить купувати стабілізатор для всього будинку, з діапазоном на 12 кВт.

— Це щоб спокійно можна було вмикати свою циркулярку і всі інші прилади. На менше кіловатів брати не варто. Бо падатиме потужність самого стабілізатора, і він швидко вийде з ладу. Непогано себе зарекомендували електронні. Їх виробляють у Черкасах та Одесі. Вони уп'ятеро швидше реагують, ніж релейний. Також є велика різниця в терміні експлуатації. Релейний може працювати до п'яти років. Електронний прослужить і всі 20. Він розрахований на стабілізацію напруги у всьому будинку, а не лише для насоса. Вирівнює напругу до 220 вольт, якщо мінімальна становить 120, а максимальна 290. Коштує 9,5 тисячі гривень. Гарантію дають на 10 років, — розповідає Василь Петрович.

Стабілізатори напруги бувають одно- і трифазні, релейні, латорні, інверторні, тиристорні або симісторні.

— На стабілізаторі завжди повинний бути паспорт із технічними даними. Щоб вирахувати, на скільки кіловатів чи ватів потрібний, слід визначити потужність усієї побутової техніки. І додати 40 відсотків потужності для стабілізатора. Це якщо в мережі напруга буде низька. Якщо потрібно захистити дорогу і складну техніку, раджу стабілізатори з точністю плюс-мінус 3 вольти, — наголошує Василь Дяченко.

— У продажу є стабілізатори різних марок і виробників. Щоб уникнути неприємних сюрпризів, варто звертати увагу на деякі моменти, — радить представник одного з виробників стабілізаторів 32-річний Данило Вербицький із Києва.

— Треба поцікавитися, який гарантійний термін. Якщо в цей період вийде з ладу — куди звертатися і чи прилад можуть просто замінити. Чи були подібні випадки і як швидко вирішували питання.

Добре, якщо у виробника стабілізатора є сайт.

— Варто дізнатися, як ­давно працює на ринку і чи є в регіоні його представники. Можна уточнити, чи є сертифікати на продукцію. Запитати про термін гарантії. Зазвичай чесні виробники надають не менше двох років. Почитати відгуки про товар не тільки на сайті, бо там можуть бути лише позитивні від "своїх" людей. Слід ввести в "Ґуґл" марку стабілізатора зі словом "відгуки".

Зараз ви читаєте новину «"Напруга падала від 220 до 169 вольт. Так трималося більше хвилини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі