вівторок, 13 травня 2008 16:37

Намет вигідно орендувати на тиждень

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Сучасний двомісний поліетиленовий намет Андрій Хоманчук із прокатної фірми ”Партизан” установив за 5 хвилин
Сучасний двомісний поліетиленовий намет Андрій Хоманчук із прокатної фірми ”Партизан” установив за 5 хвилин

"Друзі щовесни їдуть із наметами у Крим, — розповідає киянин 25-річний Андрій Мельник. — Торік я вже був у такому поході, запросив однокласник Мишко. Відпочив чудово, зупинилися біля самого моря. Тоді для мене знайшлося місце в одному з триспальних наметів. Але цього року компанія збільшилася. Тому швиденько вирішували, де орендувати два намети".

У Києві прокатом наметів займаються декілька фірм. Перед святами Першого травня, Трійцею, Днем Незалежності радять бронювати їх за місяць. На ці дні багато людей йдуть у походи великими компаніями.

— Усе залежить від погоди, — каже Андрій Хоманчук, 32 роки, з велоклубу "Партизан". — Цього року на травневі свята дощило. Дехто із тих, хто збирався відпочивати під Києвом, відмовився від замовлення в останній день. Були й такі, хто брав у нас новенькі намети й повернув нерозпакованими. Але за оренду все одно заплатили.

У прокатних фірмах найпопулярніші намети на 2–3 людини. Велика компанія бере напрокат чотиримісний намет із двома тамбурами. Один слугує входом, у другому складають речі. Так економлять простір у самому наметі.

Вартість орендної плати залежить від розміру палатки та кількості днів прокату. Намет дають під грошову заставу або документ — наприклад, паспорт.

— Раніше палатки робили із брезенту, — згадує киянин Ігор Пінчук, 48 років. — У складеному вигляді одна важила не менш як 20 кілограмів. Теперішні, з поліетилену — легші, просторіші. Палатки на двох важать майже три кілограми.

Ставити сучасний намет легше, ніж брезентовий радянський. Він був вищим. Для ночівлі використовували надувний матрац.  Тепер намети нижчі. У них кладуть спальник. Людина збирає двоспальний намет за 5 хв. Встановлювати його радять подалі від вогнища, щоб тканина не прогоріла від випадкової іскри.

Намет на двох важить майже три кілограми

— На травневі свята ще радили брати з собою зимовий спальник, — каже Андрій Хоманчук. — Багато місця він не займав, а в поході був корисним. Вдень надворі жарко, а вночі можуть бути і заморозки.

Намет, який дають напрокат, розгортають і ретельно оглядають. Важливо, щоб не було зламаних дуг. Стіни та днище мають бути сухими, а шви добре проклеєними. Інакше протікатимуть під час дощу.

— Буває, приносять вологий намет, — продовжує Хоманчук. — Тоді доводиться досушувати на місці. За таку послугу беремо 15 гривень. Однак завжди просимо приносити палатку сухою, адже часто її одразу даємо іншій людині. На просушку часу просто немає.

За втрату кілочка, зламану дугу чи дірку в тенті доведеться платити окремо. Вартість втраченого кілочка від 2 до 5 грн, за пропалену дірку віддасте 80.

— Іноді намет розклеюється по шву, — розповідає Анна з прокатного пункту "Перевал". — Тоді залатуємо на місці. Грошей за це не беремо.

Про те, що місця на всіх не вистачить, Андрієві Мельнику сказали за тиждень до подорожі. У прокатних фірмах намети вже були заброньовані. Чоловікові допоміг однокурсник. Він працює вчителем у школі, де є туристична секція. Двоспальний намет позичили безкоштовно, з єдиною умовою:  привезти цілим і сухим.


Скільки коштує намет напрокат, грн


 Прокатна фірма Кількість місць у наметі  Вартість за день прокату  Кожен наступний день  Вартість застави 
 "Перевал"  2  18  11*  400
 "Партизан"  2  30  12***  400
 "ПІК"  2  54  14**  450
 "Перевал"  3  19  12*  400
 "Партизан"  3  36  14***  500
 "ПІК"  3  60  15**  500
 "ПІК"  4  24  6**  100
 "Партизан"  4  48  16***  700

* оренда понад вісім днів, ** оренда понад п"ять днів, *** оренда понад три дні

Контакти прокатних фірм

Інтернет-магазин "Перевал":
(044) 360 13 19
Велоклуб "Партизан":
(063) 183 79 59
Компанія "ПІК":
(044) 599 66 98

Зараз ви читаєте новину «Намет вигідно орендувати на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі