Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2007 15:21

Найдовше прослужить фотоальбом із книжковою палітуркою

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Дизайнер столичної фотостудії ”Арбуз” Олександр Облап показує альбом за 41 гривню. Обкладинка виготовлена зі шкірозамінника
Дизайнер столичної фотостудії ”Арбуз” Олександр Облап показує альбом за 41 гривню. Обкладинка виготовлена зі шкірозамінника

28-річній киянці Ользі Шинкарук на хрестини сина подруга подарувала дитячий фотоальбом "Привіт, я народився". Поруч зі сторінками для фото там є місце для нотаток — "Як я народився", "Мої перші кроки", "Перші слова".

— Насправді, це хороша штука, — каже Ольга. — Із часом усе забувається, але мені, як мамі, хочеться занотувати, як росло моє дитя. Які дива воно творило, скажімо, у дев"ять місяців.

Тематичних альбомів зараз багато, каже дизайнер фотостудії "Арбуз", що в ТЦ "Метрополіс" на Оболоні, Олександр Облап, 30 років.

— Є для дітей. Величезна кількість весільних. Вони, як правило, великого формату, бо весільні фото прийнято робити великими, щоби можна було гарно все роздивитися. Останнім часом з"явилося багато альбомів із географічними обкладинками. Якщо людина відпочивала в Єгипті, то бере з єгипетськими мотивами, — пояснює Облап.

Фотостудія пропонує виготовити альбом на замовлення — фотокнигу.

— Її можна зробити зі старого альбому, — пояснює дизайнер. — Ми обробляємо фото. Наприклад, на старих можемо прибрати тріщини, підбираємо фон, робимо підписи. А тоді роздруковуємо все на фотоплівці. Це вже не стандартний фотоальбом, а щось схоже на глянцевий журнал. Обкладинку можна обрати шкіряну. Хоч це коштує чимало. Бо собівартість не менше 250 доларів.

Весільний альбом із синіми бархатними аркушами коштує 190 гривень

Керівник студії 31-річний Павло Філіпенко каже, що якість фотоальбому залежить від ціни.

— Не може хороший альбом коштувати дві гривні, — пояснює Філіпенко. — Пам"ятаєте, колись із надрукованими фото у подарунок давали пластиковий маленький альбом із кишенями для фото. Палітурка там поганої якості, швидко розпадається. Я раджу брати альбом із книжковою палітуркою, — показує один за 47 грн. Туди помістяться двісті фото форматом 10 на 15. — Тут кріплення краще, тому він прослужить довше.

Філіпенко розповідає, що окрім альбомів із кишенями для фото є й такі, де фото треба кріпити клеєм, двостороннім скотчем чи за допомогою кутиків. А також альбоми з самоклейними листами.

— Альбоми з вклеєними фото виглядають під старовину, — веде далі Філіпенко. — У магазині ми продаємо і скотч, і кутики, але не всі хочуть цим займатися. Для оформлення потрібен час. Хоча це найкращий альбом, бо на фото можна роздивитися всі деталі. Зараз вони найпопулярніші.

Альбомів із самоклейними листами Павло не схвалює. Каже, непрактичні — плівку можна відривати не більше трьох разів. Потім альбом хоч викидай. Крім того, туди набивається пил, і знімок стає не дуже чітким.

Найдорожчий в "Арбузі" — голландський весільний альбом із синіми бархатними аркушами за 190 грн. У гіпермаркеті "Метро" весільні альбоми китайського виробництва можна купити за 21 грн. У підземних переходах вони коштують на 15–20 грн дорожче.





На альбом клеять стрічки та листівки

На Заході нині популярний скрапбук — декоративний фотоальбом, який прикрашають усякою всячиною. Наприклад, альбом із дитячими фото можна оздобити різнокольоровими стрічками, вітальними листівками, етикетками від дитячого харчування, одягу чи підгузників.

В інтернет-магазинах продають цифрові фотоальбоми

У київських інтернет-магазинах продають цифрові фотоальбоми. Невеликий прямокутний пристрій з екраном. Туди можна перенести фото, відео чи музику з цифрового фотоапарата або комп"ютера.
— Це новинка на українському ринку. У продажу вони з"явилися десь торік, але поки що про них знають мало, — каже продавець-консультант інтернет-магазину "Озон" Роман Ткаченко, 23 роки. — Фотоальбом на роботу не завжди зручно принести. А цей пристрій поставив на стіл і в режимі слайд-шоу переглядаєш фото.
Найдешевші цифрові фотоальбоми випускає фірма "Уфо". Вони коштують близько 600 грн. Але вбудованої пам"яті там замало. Щоб зберегти 400 фотографій, треба докупити карту пам"яті за 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «Найдовше прослужить фотоальбом із книжковою палітуркою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути