середа, 14 березня 2007 16:33

На вживану техніку дають гарантію

63-річний столичний публіцист Анатолій Гончар усе життя працював на друкарській машинці. Вийшов на пенсію, але продовжує писати. Видання приймають статті тільки в електронному вигляді. Довелося подумати про недорогий комп"ютер.

Анатолій Іванович планував витратити гривень 400. Підшукати простеньку техніку попросив 39-річного зятя Віктора. Він молодший, каже Гончар, розуміється на новій техніці.

Спершу Віктор звернувся до відомих фірм. У мережі "Діавест" найдешевший новий комп"ютер із процесором "Целерон", 256 Мб оперативної пам"яті, без монітора пропонують за 1500 грн. Чоловікові порадили пошукати компанії, що продають машини, які були у вжитку (б/в). Такі можна купити менш як за сто доларів.

Деякі майстри-техніки збирають комп"ютери самі. Такий ПК коштуватиме наполовину дешевше, ніж магазинний.

— Зібрати комп"ютер обійдеться від тисячі гривень, — каже 25-річний киянин Ярослав Трохименко, який кілька років тому зібрав собі комп"ютер для ігор та музики. — Запчастини можна купити в інтернет-крамницях чи на Кардачах (столичному Радіоринку. — "ГПУ"). Ще приблизно від 100 гривень доведеться заплатити за роботу майстра, який збере машину.

Недорогі комп"ютери беруть практично відразу

Крамниці, які продають уживані комп"ютери, пропонують зазвичай старі машини з невеликим об"ємом пам"яті. Але для набору тексту та таблиць його вистачає. У магазині комп"ютерної техніки "Гамак" на столичному Подолі можна купити майже новий ПК. Тут пропонують техніку, якою користувалися працівники американських і європейських фірм.

— Комп"ютерна техніка дуже швидко старіє, — розповідає консультант "Гамака" 31-річний Андрій Баринюк. — Більшість фірм мають угоду з виробниками комп"ютерної техніки й оновлюють своє обладнання ледь не щороку.

У "Гамаку" продають ПК із процесором "Пентіум II" за 260 грн. Два роки тому такий коштував 600 грн.

Комп"ютери та монітори можна перевірити в магазині. На цю техніку дають півроку гарантії. Краще купувати комп"ютер разом із монітором, радять у крамниці. Якщо грошей бракує, можна придбати у кредит. "Гамак" співпрацює з "Правекс-банком" і "Єврокредитом". Позику на вживану техніку дають під 24% річних.

Старі комп"ютери пропонує і столичний сервісний центр "МАПком сервіс". Потриманий "Пентіум II" коштує 250 грн. Але такі машини тут бувають не завжди. Недорогі комп"ютери беруть практично відразу. У "МАПком сервісі" комп"ютер тестують при покупцеві, але гарантії не дають. Кредиту в них теж нема.

У метро Віктор побачив телефон фірми, яка обмінює старі комп"ютери на нові з доплатою. І продає вживані. Там за ПК з пам"яттю 256 Мб і жорстким диском 20 Гб просять 500 грн. Гарантії фірма не дає.

На пошуки Віктор витратив місяць. А потім купив у колеги п"ятирічний комп"ютер із процесором "Целерон". Той якраз придбав більш сучасний ПК. Комп"ютер не дуже потужний — 256 Мб пам"яті і жорсткий диск на 20 Гб, але для роботи з текстом його цілком вистачає. За комп"ютер з монітором Віктор заплатив 350 грн.

Анатолій Гончар освоював нову техніку близько тижня. Каже, спершу забував зберігати текст — кілька разів набирав усе заново.

Кріс Фентон зібрав ноутбук за 50 доларів

Американець Кріс Фентон за $50 зробив ноутбук у дерев"яному корпусі. Чоловік побився з друзями об заклад, що зможе зробити лептоп саме за такі гроші.
"Дерев"яний" ноутбук працює від двох пальчикових батарейок. Кріс оснастив його пам"яттю на 96 Мб, поставив клавіатуру від справжнього ноутбука і  вмонтував невеличкий рідкокристалічний дисплей. Майстер розробив для свого винаходу мову програмування  — "Chris++".

Зараз ви читаєте новину «На вживану техніку дають гарантію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі