пʼятниця, 09 січня 2009 19:15

На вхідні двері ставлять циліндричний і сувальний замки

Найчастіше крадії потрапляють у квартиру, підбираючи ключ до вхідних дверей або відкриваючи їх за допомогою відмички. Тому правоохоронці закликають встановлювати надійні замки.

— Найкраще ставити на вхідні двері одразу два замки, — радить Микола Лапін, 38 років, із компанії "Київспецсталь". Вона спеціалізується на виготовленні бронедверей. — Вгорі краще ставити замок із сувальним ключем, який ще називають метеликом, а знизу — циліндричний, із ключем англійського типу. Найчастіше злочинець спеціалізується на замках одного типу. Коли на вхідних дверях стоять замки різних конструкцій, знадобиться більше часу, щоб їх відчинити.

Найкращі замки — зі складною конфігурацією отвору, які неможливо відкрити відмичкою. Зовні на циліндричний замок бажано одразу встановити броненакладку, яку кріплять зсередини. Вона не дасть відкрити замок за допомогою відмички і убезпечить від висвердлювання циліндра.

Сувальний замок також продають із системою захисту від відкриття відмичкою, він має фальшиві пази, що ускладнює відкриття відмичками.

Ключ замка із секретом повинен мати більшу кількістю пінів — малюнків на ключах у вигляді заглибин, або пін у піні, як у ключів "Мультилок-класик". Щоб підібрати відмичку під таку конфігурацію малюнка, знадобиться більше часу, тому грабіжники часто не беруться відкривати такі замки.

Висувні штирі замка мають заходити у металеву нішу. Вона захищає від вибивання ригеля з боку стіни. Петлі дверей також бажано захистити від зрізання протизламними штирями.

Найгірший захист мають замки під хрестоподібний ключ. Його можна відкрити за допомогою викрутки, а захисних накладок під такі замки не існує. Тому їх радять замінити.

— Помилка, якої найчастіше припускаються — залишають ключі в замку, закриваючи двері на ніч, — розповідає Микола Лапін. — Адже ключ у замку можна провертати як зсередини, так і зовні, захопивши його хвостовика. Крім того, грабіжник може зробити зліпок ключа, просунувши з іншого боку пластину.

Зараз ви читаєте новину «На вхідні двері ставлять циліндричний і сувальний замки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі