понеділок, 15 жовтня 2007 18:01

На ремонт двокімнатної квартири витратили три тисячі доларів

Торік Едуард Чемоданов, 41 рік, розпочав ремонт у власній двокімнатній квартирі-хрущовці на столичному масиві Воскресенка. Вирішив поміняти сантехніку, покласти кахлі в кухні та ванній, поклеїти шпалери.

Почав із водогону. Знайомі порадили сантехніка Івана. Той міняв у них труби і ставив ванну. Якістю задоволені.

— Сантехнікові подзвонив у грудні, — згадує Едуард. — Він пообіцяв замінити все до Нового року. Чекав кілька місяців. Іван переносив термін. Мовляв, має багато роботи. Я знайшов іншого майстра. Виявилося, труби в хорошому стані, міняти їх не треба. За встановлення нового унітаза він узяв 50 доларів.

Плиточників Едуард Чемоданов шукав за газетними оголошеннями.

— Якось прийшли троє неголених чоловіків із наколками, — веде далі киянин. — Оглянули кухню та ванну. Старший із них каже: "Наш бухгалтер зробить калькуляцію робіт, тоді скажемо ціну".

Бригадир, який назвався Василем, зателефонував за кілька днів. Кухня і ванна коштуватиме $700. Чемоданов відмовився, бо дорого. За два дні Василь подзвонив знову: "Можемо покласти плитку і за 500 доларів". Згодом скинув ціну до $300.

Двох плиточників довелося вигнати. Вони почали класти плитку на кухні, та після вихідних запили.

Не варто починати ремонт улітку — майстри будують заміські котеджі

Майстрів Чемоданов шукав чотири місяці. Знайти хорошого, як виявилося, непросто. Кухня та ванна у помешканні киянина невеликі. Спеціалізовані ремонтні фірми відмовляли йому через малий обсяг робіт. Казали, беруться за об"єкти щонайменше на 70 "квадратів". Засмаглі чоловіки, які виловлюють замовників на базарах із табличкою "Выполняю плиточные работы", називали ціну від $8 до $10 за кв. м.

— За таку ціну плитку кладуть хіба що приїжджі, — запевнив Едуарда майстер Олег Делік, 36 років. — Якості ніхто з них не гарантує. За кілька місяців нові кахлі можуть відвалитися. Кваліфіковані специ менш як за 15 доларів за метр не працюватимуть.

Про фаховий рівень плиточника можна довідатися, оглянувши інструмент. Професіонал ніколи не працюватиме китайським дрилем або плиткорізом, переконаний Делік. Не варто починати ремонт улітку — більшість майстрів будують заміські котеджі.

Зрештою Едуардові вдалося знайти двох плиточників. За роботу віддав $400.

— Поклали халтурно, — скаржиться чоловік. — Цілі кахлі пустили під ванною, порізані — біля порога.

У кімнатах Чемоданови вирішили клеїти вінілові шпалери під фарбування. Маляра Антоніну порадив однокласник. Жінка робила в нього ремонт. Антоніна оглянула кімнати. Сказала, що за квадратний метр бере $16. Поґрунтувати стіни, поклеїти та пофарбувати шпалери коштуватиме більше ніж $400. Старі шпалери Едуард обдер сам. Упоралася за п"ять днів. Та жінка наклала забагато фарби, рельєфне тиснення на вінілових шпалерах ледве видно.

Поставили також металопластикові вікна. На ремонт витратили понад $3 тис.

За роботу розраховуються поетапно

Перед початком ремонту будівельники часто просять дати завдаток або гроші на будматеріали. Мовляв, господар може купити не те.
— Будь-які витрати варто прописувати в угоді, — радить керівник відділу будкомпанії "Макробуд" Михайло Баклан, 25 років. — На матеріали видають від 70 до 100 процентів вартості. За роботу платити наперед не варто. Розраховуйтеся поетапно.
Варто перевірити ціни та витрати на матеріали в угоді, застерігають у Київському міському управлінні у справах захисту прав споживачів.
— У нас лежить п"ять скарг на фірму "Астерія 2000",— розповідає Віктор Редькін, 30 років, заступник керівника відділу контролю управління.— Людям підсовують завищений кошторис, починають ремонт і припиняють його, не закінчивши роботи. Ще й звинувачують замовників. Мовляв, ті завинили гроші. Такі фірми орендують приміщення під офіс на короткий термін, а потім переїздять. Тому до їх пошуку залучаємо правоохоронців.

Зараз ви читаєте новину «На ремонт двокімнатної квартири витратили три тисячі доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі