понеділок, 16 вересня 2019 00:01

На початку осені ремонтують цегляну грубу

— Опалювальний сезон ще не почався, а я вже став лагодити грубу. На газовий котел грошей не напасешся, то дрова в поміч, — розповідає Олександр Пелешко, 60 років, із смт Васильківка Дніпропетровської області. — Підсік, що моя економія дров шкодить грубі. Коли не запалювати вранці та ввечері, а один раз до накалу — вона перегрівається й тріскає.

Видаляє потрісканий розчин і промочує шви цегляної кладки. Після цього мастить щілини свіжою сумішшю.

— Ще перед опалювальним сезоном перевіряю тягу в димоході. Вона може пропадати. Від цього в хаті стоїть запах, і груба слабо гріє. Так трапляється від літнього простою, коли утворюється пробка з холодного повітря. Вона не дає диму виходити назовні й груба куриться. Закладаю папір на початку димоходу й підпалюю. Це має випхати пробку і тяга з'явиться.

Відсутність тяги може бути через забиті сажею вивідні канали. Щоб їх почистити, на вогонь кладе жменю солі й закриває дверцята. Сажа шматками вилітає в трубу димоходу.

Зараз ви читаєте новину «На початку осені ремонтують цегляну грубу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі