середа, 26 вересня 2007 17:44

На клавіатурі для ігор роблять прогумовані клавіші

23-річний киянин Анатолій Левченко вирішив замінити клавіатуру в домашньому комп"ютері. Стара "самсунґівська" прослужила понад 6 років. Її купували батьки разом із комп"ютером.

— Літери у клавіатури ще не повитиралися, — каже Анатолій.— Але працювати за нею не дуже зручно: клавіші вищі, ніж у стандартної.

Молодший брат Левченка Олександр працює програмістом. На роботі має сучасну водонепроникну клавіатуру з "гарячими кнопками": однією вмикається музика, іншою відправляється електронна пошта. Сашко каже, що з такою "клавою" зручно працювати в Інтернеті. Не треба постійно клацати мишкою, щоб відкрити нове вікно чи написати листа.

Анатолій теж хотів таку. Вибирати поїхав на Петрівку, де є кілька комп"ютерних крамниць. Тому вибір досить великий.

— Клавіатури зі швидким доступом до різних програм роблять практично всі виробники комп"ютерного обладнання, — каже 23-річний Михайло Кішпар із магазину "Діавест-Комп"ютерний світ". — Непоганими вважають фірми "Лоджітеч" і "Майкрософт". Їхні клавіатури й мишки купують найчастіше.

Клавіатури бувають двох видів. Механічна — клацає голосніше, але вважається довговічнішою. У неї кожна кнопка має металевий контакт, закріпленій на загальній платі — як раніше було у друкарських машинках. Продавці кажуть, що таких вже практично немає. Більшість фірм роблять мембранні клавіатури. У таких кнопки тримаються на тоненьких плівочках, які передають сигнал до плати.

Продавці радять купувати вигнуту клавіатуру з підставкою для рук

— Хто постійно набирає чи редагує тексти на комп"ютері, запитують клавіатуру із вбудованим коліщатком, як на мишці, — скролінгом, — розповідає 28-річний Олександр Дросєв із гіпермаркету "City.com". — Можна продивлятися сторінку, гортаючи текст на клавіатурі.

До водонепроникної клавіатури продавці ставляться скептично. Кажуть, знизу вона має дірки, через які витікає пролита рідина. Але якщо на водонепроникну клавіатуру вилити солодку каву, то кнопки все одно доведеться мити — аби не залипали.

Останнім часом багато фірм роблять бездротові клавіатури і мишки. Зручність таких у тому, що вони не мають дротів. Деякі клавіатури мають рідкокристалічний екран. На ньому висвічується час, дата, рівень заряду батареї та інформація про листи електронної пошти. Якщо сядуть батарейки, клавіатура не працюватиме.

— Для комп"ютерних ігор купують клавіатуру фірми "А4-Теч", — каже 27-річна Оксана Ялова з магазину "Діавест-Комп"ютерний світ". — У ній чотири клавіші, якими найчастіше користуються під час гри, прогумовані.

Тим, хто багато працює за комп"ютером, продавці радять купувати вигнуту клавіатуру з підставкою для рук. Під час роботи зап"ястки лежатимуть на підставці й менше втомлюватимуться. Серед кращих клавіатур вважають "Свен 3000 Ергономік". У ній зручна підставка для рук, а клавіші розділені на чотири блоки.

— Іноді в нас запитують клавіатуру, яка служить ще й телефонним апаратом, — розповідає Оксана Ялова. — Буває, до клавіатури додається лише бездротовий мікрофон, а іноді телефонна трубка розташована біля кнопок. Користувачі говорять через інтернет-зв"язок.

Левченкові сподобалася вигнута водонепроникна клавіатура "Майкрософт".

— На роботі я працюю з ноутбуком, — каже Анатолій. — А в цій, майкрософтівській, тонкі, невисокі кнопки, як у лептопа. Є "гарячі клавіші".

У магазині "Діавест-Комп"ютерний світ" така клавіатура коштує 170 грн.

Дітям купують великі кнопки

Восени батьки часто купують клавіатуру для дітей. Бо перед початком навчального року придбали комп"ютери дітям.
— Для учнів початкової школи я раджу марку "Дженіус Слімстар 310", — розповідає Оксана Ялова з магазину "Діавест-Комп"ютерний світ", що на Петрівці. — Це водонепроникна клавіатура з антибактеріальним напиленням на клавішах. Вона має стандартне розташування клавіш і кнопки швидкого доступу до Інтернету. А ще дитині буде зручно працювати з великими кнопками.

Зараз ви читаєте новину «На клавіатурі для ігор роблять прогумовані клавіші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі