неділя, 17 червня 2007 16:41

На дачах ставлять паркани із сітки-"рабіци"

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Ніна Комісаренко із села Яківці під Полтавою показує кам’яний паркан, який збудував перед хатою її покійний чоловік Віктор близько 35 років тому. Комісаренко сам виготовляв і розчин, і фарби
Ніна Комісаренко із села Яківці під Полтавою показує кам’яний паркан, який збудував перед хатою її покійний чоловік Віктор близько 35 років тому. Комісаренко сам виготовляв і розчин, і фарби

71-річний киянин Станіслав Жук має дачу в селі Ходосівка, під Києвом. Шість соток землі купив 15 років тому. Побудував невеликий одноповерховий будинок, вирощує городину.

— Парканів у нашому дачному кооперативі спершу не ставив ніхто, — розповідає Станіслав Костьович. — Стояли стовпчики, які позначали межу між ділянками. Але власники багатьох дач за цей час змінилися. Нові господарі почали вилазити за межі своїх ділянок.

Деякі сусіди поставили бетонні огорожі перед будинком. Інші натягли довкола ділянки металеву сітку. Станіслав Костьович вирішив і собі подумати про паркан. Щоб обгородити дачу по периметру, треба приблизно 100 м матеріалу.

На дачах часто ставлять збірні бетонні паркани. Секція завширшки 2 м і заввишки 1,5 м складається з трьох плит. Їх ставлять одна на одну. Конструкцію прикріплюють до бетонних стовпчиків. Одна така збірна секція коштує 185 грн.

— Бетонний паркан зруйнувати важко, — каже Віктор Куценко, 56 років, директор фірми "Грань" із Вишгорода, що під Києвом.  — Хіба що КамАЗ у нього в"їде.

Бетонну огорожу встановлюють робітники за 2–3 дні. Вмуровують стовпчики і чекають, доки бетон затвердне. Потім прикріпляють блоки. Разом із роботою майстрів 10-метровий паркан коштує 1500 грн.

Станіслав Жук вирішив, що це дуже дорого. 10 м — тільки частина паркану перед будинком. А ще доведеться робити якусь загорожу довкола усієї ділянки.

Продавці на столичному Лісовому ринку (його називають "Юність") порекомендували купити плетену металеву сітку-"рабіцу". Таку загорожу на дачах ставлять найчастіше.

— Сітка півтораметрової висоти продається в рулонах по 10 метрів. Розмотуєте, прикручуєте до стовпчиків дротом. Приварювати нічого не треба, — каже Олексій, продавець Лісового ринку.

Огорожа кріпиться до стовпчиків металевими кліпсами

Він порадив Жукові оцинковану сітку. Рулон коштує 110 грн. "Рабіца" зі звичайної сталі, без цинку, на 20 грн дешевша. Але такий паркан швидше ржавіє. Станіслава Костьовича переконували, що огорожа з "рабіци" й довговічна, й проста у встановленні. Але він вирішив пошукати ще.

— Сусід по дачі торік поставив паркан із "рабіци", — пояснює Жук. — Її кріплять до дроту, натягнутого між стовпчиками. А зробити це самому, без помічників, складно.

У будівельному гіпермаркеті "Епіцентр", недалеко від Лісового ринку, для огорожі пропонують зварну сітку бельгійської фірми "Бетафенце" заввишки 1,5 м. Її продають у рулонах по 25 м. Оцинкована сталь покрита полімерним шаром від корозії. На дотик сітка нагадує м"яку пластмасу. До огорожі можна купити стовпчики, теж із полімерним покриттям. Таку сітку ставлять на тенісних кортах і спортивних майданчиках.

— Огорожа кріпиться до стовпчиків металевими кліпсами, — пояснює Ігор Соколовський, 34 роки, з фірми "Престиж", яка займається встановленням бельгійської огорожі.

Він порадив укопати стовпчики через кожні 3 м. Бельгійці дають 10 років гарантії. Будівельники переконують, що сітка служитиме ще довше.

Найдешевший рулон сітки "Бетафенце" в "Епіцентрі" коштує 600 грн. У "Престижі" можна купити по 500 грн за рулон. Разом із стовпчиками паркан для ділянки в 6 соток обійдеться у 2500 грн.

— Усе ж найдешевший варіант — це "рабіца", — переконаний Станіслав Костьович. — 100 метрів коштуватиме 1100 гривень.




Віктор Комісаренко огородив хату троїстими музиками


Будинок 72-річної Ніни Комісаренко із села Яківці під Полтавою з двох боків обгороджений кам"яним парканом. Його збудував покійний чоловік Віктор Комісаренко. Біля хвіртки поставив цементну фігуру кобзаря, а справа — гусляра.
— Всю жизнь будував, — розповідає про чоловіка Ніна Федорівна. — Матеріал десь знаходив. Раніше його ніде не було. Це годів 35 тому. Мішав цемент, ізвєсть, пісок і ліпив паркан. Сам і краски робив.
Точного рецепта ні фарб, ні розчину жінка не знає. Чоловік за життя нікому про це не розповідав, а діти не цікавилися. На паркані виліплені соняшники з руками і ногами. Зелена фарба і зараз залишилася яскравою. Останніми роботами Комісаренка стали троїсті музики перед вікнами хати. Вони стали частиною паркану.
Жінка каже, що її чоловік проект хати теж зробив сам. Побудував із ракушняку п"ять кімнат.

Олена КІБЛИЦЬКА


Стовпчик закопують на глибину 60 сантиметрів


42-річний львів"янин Сергій Цимбалюк дачу в Брюховичах під Львовом огородив сіткою. Матеріали для 6 соток обійшлися майже у 2 тис. грн. Чоловік огороджував не всю ділянку. З боку сусідських дворів уже була сітка.

Найдорожче коштували 2-метрові металеві стовпці. За 15 таких чоловік заплатив 800 грн. За доставку на вантажівці зі Львова віддав ще 100 грн.

— Робітників не кликав, попросив брата та швагра з племінниками, — розповідає Сергій. — Першим ділом забетонували стовпці. Куб бетону — це ще 380 гривень, хлопці привезли на КамАЗі під саму хату.

Чоловіки заливали бетон під кожен стовпчик. Рови копали на глибину 60 см. А над землею насипали ще 20 см розчину. Потім між стовпами закріпили стальні дроти в три ряди (42 грн). До них прикріпили сітку.

— Щоб закріпити дріт, знадобилося 12 кріплень. Я купував на базарі "Торпедо" по 15 гривень за штуку, взяв алюмінієві — вони не ржавіють, — розповідає Цимбалюк.

Господар забетонував ще й нижній край сітки. Каже, щоб не вкрали, доки він із сім"єю у Львові.


Оксана ЛЕВИЦЬКА

Зараз ви читаєте новину «На дачах ставлять паркани із сітки-"рабіци"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі