четвер, 06 січня 2011 02:00

"Можна зупинити прання й докинути ще білизни"

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Майстер Володимир Олексієнко у своїй майстерні показує пральну машину ”Індезіт”
Майстер Володимир Олексієнко у своїй майстерні показує пральну машину ”Індезіт”

— Розпитуйте продавця про характеристики пральної машинки, — радить майстер Володимир Олексієнко. — Дизайн і ціна — це ще не все.

Із майстром ідемо в черкаський Будинок торгівлі. На другому поверсі розташований магазин електротехніки "Фокстрот". Прошу охарактеризувати моделі з точки зору можливості їхнього ремонту.

Починаємо з пральних машин, що мають горизонтальне завантаження — люк збоку.

— "Індезіт" за 3899 гривень, — підходимо до першої. — У нього хороший герметичний люк, що не гуляє, має подвійне скло. Двигун працює тихо. Але це чи не єдиний плюс цієї машини. В "індезітів" та "арістонів" часто горять електромодулі. Ці марки — найменш ремонтнопридатні. З ними доводиться кулібнічати: розрізати бак, бо він не знімається, потім робити його збірним. Але якщо вже хочете саме одну з них, то краще "Арістон". Ось їхня машина за 5509 гривень. Має електромагнітний замок — можна зупинити прання й докинути ще білизни. Єдиний суттєвий мінус — запаяний бак. Як його відремонтуєш?

Далі в ряду стоїть китайська машина "Канді" за акційною ціною — 1999 грн.

— От цих машин у мене в ремонті майже не було. Тут і широка полоска резини, що само по собі плюс. Чим вужча резина, тим сильніші під час прання удари по корпусу. Так, це китайська зборка. Але ж майже все, що в нас продається — китайське.

Наступні машини — LG за 3399 грн.

— Вони мені дуже подобаються, — каже Олексієнко. — Зроблені для людей: антикорозійне покриття, працює тихо. Та й у ремонті вони зручні.

У машинах "Самсунґ" за 3879 грн майстер цінить керамічне покриття нагрівача й бак із функцією "діамонд". Відкриває його. — Ребристий. Це допомагає стірать. Єсть дисплей, який вказує час прання.

Марки "Електролюкс" та "Бош" Олексієнко називає елітними. Їхня ціна від 5 тис. грн.

— Працюють дуже тихо, мають функцію вибору часу прання: швидко чи довго пратиме. Але ці навороти не варті цих грошей. Скажу так: вони мають 10 відсотків переваг, а коштують на 50 відсотків дорожче за інші.

Машин із вертикальним завантаженням — люком зверху — значно менше. Їхній плюс — можливість додати білизну під час прання.

— Вони працюють тихіше. У більшості моделей стоїть двигун, на якому немає щіток, тому вони не вищать. Але якщо, скажімо, у такої моделі "Вірпула" не відкривається барабан — машині хенде хох. Уже не відремонтуєш. Тому я радив би класичні моделі з горизонтальним люком.

Запитуємо у Володимира, яку машину з цих він купив би.

— Я вибрав би "Канді" за 1999 гривень. Якість непогана, функції всі є, а ціна просто відмінна.

Зараз ви читаєте новину «"Можна зупинити прання й докинути ще білизни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі