середа, 16 липня 2008 16:08

Молодим подобаються футболки з історичною символікою

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  На Андріївському узвозі футболки з написами охоче купують іноземці й українці. Україномовний текст вибирають переважно жителі західних та центральних регіонів країни. Схід уподобав майки з портретами Леніна, Сталіна та Че Гевари
На Андріївському узвозі футболки з написами охоче купують іноземці й українці. Україномовний текст вибирають переважно жителі західних та центральних регіонів країни. Схід уподобав майки з портретами Леніна, Сталіна та Че Гевари

"Носити футболку з написом, виконаним на замовлення, останнім часом стало особливо модним, — переконаний киянин Олександр Кругленко, 52 роки. — Гасло на одязі підкреслює індивідуальність людини та її вподобання. Я в молодості був позбавлений такої, як каже молодь, "фішки".

Зустрічаю Кругленка неподалік метро на Контрактовій площі. Чоловік одягнутий у сині джинси та чорну трикотажну футболку з написом "Бий червоних, поки не побіліють, бий білих, поки не почервоніють". На спині — зображення рук із гвинтівкою-маузером і напис "Гуляй-Поле".

За словами чоловіка, за Радянського Союзу футболки з іншомовними написами були "антісовєцькими" і забороненими. У магазинах переважно продавали вироби зі словами "Спорт" і "Олімпіада-80", які після другого прання лущилися та затиралися.

— У середині 80-х із-за кордону привозили майки з фотографіями рок-груп та англійськими написами, — згадує чоловік. — Нині на вулицях безліч майок із написами українською та російською мовами. Є дійсно симпатичні, а зустрічаються і пошлуваті. Вважаю, що такий одяг відображає настрій суспільства.

Йду від метро до пам"ятника Григорію Сковороді — осередку неформальної тусовки міста. На мармурових східцях сидять і грають на гітарі студенти з Києво-Могилянської академії. Дівчата одягнуті переважно у вишиванки, хлопці — у джинси та футболки.

— Усі кажуть, що українцем бути модно, але як підкреслити свою українськість? — запитує Ярослав Білоус, 21 рік. — Дуже просто: треба вдягнути футболку з патріотичним зображенням або написом.

Хлопець у камуфляжних бриджах і чорній футболці. На ній — козак на тлі козацького хреста, за яким проглядаються собор, хата і млин. Над малюнком напис: "Ще не вмерла Україна". На спині — український тризуб і козацький хрест на тлі перехрещених булави і шаблі. Тут же вислів: "Богу — душа, життя — Україні, а честь — для себе".

— Мені друзі з Тернополя привезли у подарунок футболку з портретами Тараса Шевченка і Степана Бандери, — приєднується до розмови 20-річний Марко Літвінов. Хлопець одягнутий у майку із зображенням українського автомата "Вепр".

Каже, позаторік були модними футболки з написами "Дякую тобі, Боже, що я не москаль", "Дякуйте, москалі, що я не Бог". Нині українці вибирають історичну символіку та слогани.

"Поцілуй мене, бо я українка"

На Андріївському узвозі є білі, жовті, чорні та червоні футболки з написами та візерунками ціною 35–55 грн.

— Іноземці купують майки з фотографіями Леніна, Сталіна, Бандери, Шевченка, — говорить продавець Ігнат Васильченко, 42 роки. — Для українців головне — зміст.

Футболки з написами купують і 16-річні юнаки, і чоловіки "за 60". Більшість покупців обирають жартівливі або оригінальні вислови. Аби бути особливими, люди не шкодують грошей на подібні речі.

— Дівчата із задоволенням приміряють футболки з написом: "Все бабы, как бабы, а я — Богиня", "Я не дура, я маскируюсь", "Хорошие девочки попадают в рай. Плохие — куда захотят".

На думку Васильченка, чоловіки віддають перевагу гастрономічно-горілчаній темі та вибирають майки зі слоганами: "Пийте пиво — бережіть воду", "Національна асоціація шанувальників сала". На подарунки кияни купують футболки з написами "Під майкою нічого нема", "Бросай жену, иди ко мне" і "Лучшее — впереди".

— Торік у Криму друзі подарували мені на день народження помаранчеву футболку з написом "За Україну без Ющенка", — згадує 22-річна Олена Ліхтаренко. — На ялтинській набережній  зупиняли росіяни і просили сфотографуватися. Мене так замучили, що я якось "забула" майку на узбережжі. Цього року як компенсацію отримала футболку із зображенням губ на грудях і написом "Поцілуй мене, бо я українка". Дивуюся, де в Криму знайшли таку патріотичну річ?

Малюнок наносять за високої температури

— Можемо зробити на футболці будь-який напис, — переконує Давид, працівник столичного інтернет-магазину індивідуальної футболки "Прикид". — У нас замовляють майки з авторським дизайном, фотографіями та різноманітними слоганами.
Замовлення картинки з магазинного каталогу роблять за 15 хв., індивідуальне — за добу.
— Можете принести свою футболку. Якщо тканина пройде тест-контроль, зробимо напис і зображення на ній. Якщо ні — запропонуємо свою. Малюнок наноситься за високої температури, тож матеріал має бути цупким.
Зробити зображення з одним кольором найменшого формату А-5 коштуватиме 45 грн, розмір із аркуш паперу А-4 обійдеться в 100. За фотонанесення формату А-5 беруть 35 грн, А-4 — 105.
— Фотонанесення витримує понад 30 прань, — переконує Давид.

Зараз ви читаєте новину «Молодим подобаються футболки з історичною символікою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі