понеділок, 29 жовтня 2007 15:41

Молоді сім"ї влаштовують робочі кабінети на балконах

"Раніше, як збиралися на кухні родиною, там не було де розвернутися. Тому вирішили об"єднати її з балконом, — розповідає полтавець Євген Лещенко, 23 роки.

Найняли майстра. Той упорався з роботою за три тижні. Узяв 2,5 тис. грн.

— Холодильник стояв на кухні в кутку, а тепер я його виставив на балкон — і за обіднім столом одразу побільшало місця, — продовжує Євген. — На утеплений балкон виніс і шафу з кухонним начинням. Облаштував кілька полиць.

Житель міста Дубно Рівненської обл. Іван Шевчик, 46 років, об"єднав із балконом спальню. Біля вікна поставив робочий стіл і полиці з книгами.

— Цегляну перегородку між кімнатою та балконом розбирав сам, щоб зекономити, — хвалиться Іван. — Орудував кувалдою та зубилом. Вийняв вікно та вибив цеглу знизу. Пройму не розширював, бо це несуча стіна. Упорався за півдня.

Майстра наймав утеплити стіни пінопластом і зашпаклювали. Стіни та стелю вирішили обшити вагонкою. Вибрали схожу на дерев"яні дошки. Купили по 27 грн за кв. м. Замість старої дерев"яної підлоги на балконі поклали плитку. Спершу майстер зробив стяжку. За два мішки самовирівнювальної суміші чоловік заплатив 50 грн. "Квадрат" білоруських кахлів брав по 58 грн. Клали їх на клейову суміш. Вистачило 25-кілограмового мішка за ціною 37 грн.

На перепланування потрібен дозвіл міськвиконкому

— Майстер зробив арку з гіпсокартону, — розповідає дубенчанин. — На неї пішло два листи розміром півтора на два метри по 37 гривень і три металевих кутники по 8 гривень. Із них майстер за день вигнув арку.

За металопластикові вікна на балкон Шевчик заплатив 1,8 тис. грн. Пластикові підвіконня до них замовив широкі, щоб вистачало місця для вазонів. У кімнаті переставили батареї центрального опалення. На балконі хоче встановити електрообігрівач.

— Почепили там світильник, вмикаємо через подовжувач із кімнати, — розповідає Іван. — Так дешевше.

Шевчик платив майстрові 100 грн за день роботи. Будівельні матеріали купував сам. Порахував, що балкон обійшовся в 2000 грн. Облаштував там кабінет.

— У мене на балконі зоопарк, — жартує Анатолій Бишенко, 55 років, із міста Кременчук Полтавської обл. — Поставив там велику клітку з папугами. У кутку — місце для нашої такси Льольки.

Молоді сім"ї на переобладнаному балконі найчастіше ставлять комп"ютерний стіл.

— Виходить міні-кабінет, — розповідає майстер Олександр Сидорук, 28 років, із Полтави. — Один шкільний учитель на переробленому балконі понавішував полиць під свою бібліотеку. Часто там облаштовують гардеробні. Якось бачив на балконі спорттренажер.

— Ми робимо все в комплексі — утеплюємо й оздоблюємо балкон, вставляємо нові рами. Здаємо його повністю готовим. За роботу беремо 3 тисячі гривень. Матеріали замовник купує сам.

На перепланування потрібен дозвіл міськвиконкому. Отримати його має власник квартири, нагадує Сидорук.

Зараз ви читаєте новину «Молоді сім"ї влаштовують робочі кабінети на балконах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі