вівторок, 22 травня 2007 15:43

Модні маленькі плафони на тонких ніжках

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У київському магазині ”Брілле” Валентин Олещенко показує світильник з тоненькими соломинками, що світяться на кінцях. Квітки світильника рухаються: по черзі розкриваються й закриваються. Він коштує 203 гривні
У київському магазині ”Брілле” Валентин Олещенко показує світильник з тоненькими соломинками, що світяться на кінцях. Квітки світильника рухаються: по черзі розкриваються й закриваються. Він коштує 203 гривні

"Зараз почалася сесія. Тягнув до останнього. Тепер працюю ночами. А тут настільна лампа зламалася. Терміново мушу купити нову", — ділиться 21-річний киянин Віктор Сольський.

Хлопець учиться на інженера, робить багато креслень. Йому потрібна лампа, що освітлюватиме весь стіл і при цьому не займатиме багато місця.

— Для офісів, роботи перед комп"ютером, для креслень беруть люмінесцентні лампи. Вони мають яскраве світло, а корпус майже не нагрівається. Таку лампу можна викрутити під будь-яким кутом. Вона освітлює велику площу, — розповідає Наталія, рудоволоса продавщиця зі столичного магазину світла "Капро", що на вулиці Берлинського, біля метро Дорогожичі.

Люмінесцентна лампа прикручується до столу, як м"ясорубка. На довгому складному "стовбурі" прилаштований тонкий прямокутний пластиковий плафон. У ньому дві продовгуваті лампочки, наче товсті соломинки. Для яскравішого світла в середину плафона вклеєно рельєфний блискучий матеріал, схожий на фольгу. Коштують такі лампи 80–210 грн залежно від виробника й розміру.

— Але їх, чесно кажучи, не бажано купувати для школярів. Вони мерехтять і не дуже добре впливають на зір. Але ви цього не пишіть, а то в нас їх не купуватимуть, — додає між іншим Наталя. — Для дитини краще галогенну взяти. Світить яскраво. Сам плафончик маленький — тіні не створює. Служитиме багато років. Галогенна лампочка "запрограмована" щонайменше на дві тисячі годин роботи. Тобто може безперервно світити 83 доби.

Галогенна лампочка за розміром, як ковпачок від ручки. У магазині "Капро" продають декілька моделей. У лампі за 90 грн на заокругленій підставці кріпляться дві металеві палички з маленьким плафоном на кінці. Палички можуть вигинатися та складатись, як магнітофонна антена. Голівка світильника також нахиляється у різні боки. Таку модель вибрала 29-річна киянка Марина Лотенько:

— Нещодавно купувала 9-річному синові Андрію "галогенку" з пластиковими ручками, за які можна повертати лампу. То не пройшло й півроку, як вони повідламувалися, — обурюється. — Тепер купую без усяких прибамбасів.

Спіральна лампочка витримує перепади напруги

У магазині "Брілле" на вул. Автозаводській у Києві великий вибір настільних ламп. Спеціалісти магазину для дітей теж радять купувати галогенні.

— Їхнє світло більш схоже на сонячне. Для дитини воно безпечне — корпус нагрівається значно менше, ніж зі звичайними лампочками, — пояснює завідувач відділу настільних ламп Валентин Олещенко, 33 роки. — Є різні кольори однієї моделі. Найчастіше у нас купують лампи у стилі хай-тек та мінімалізму. На тоненьких ніжках, із металевим корпусом.

У столичному "Фокстроті" на Глибочицькій стелаж із настільними лампами роздивляються з десяток покупців. Галогенні лампи коштують від 100 до 380 грн. У кутку подалі — по 35–80 грн.

— Я купую лампу синові-першокурснику. Тільки зробили ремонт у його кімнаті. Поклеїли зелені шпалери. До них я підібрав яскраво-салатову галогенну лампу, — киянин Микита Розенько, 45 років, тримає у руках коробку. — Ніжка у неї м"яка, наче шланг. Викручуй її у різні боки, вона все одно не зламається. Віддав 360 гривень. Обіцяли, що служитиме довго. У нас є кіт Барс. То я ще брав і важку лампу, щоб він не зміг скинути її зі столу.

23-річна киянка Ганна Філінська шукає на стіл лампу, де можна регулювати яскравість світла. У "Фокстроті" така лише одна. Дівчині вона не сподобалася. Коштує 370 грн, колір — тільки чорний.

Металік, чорний та білий — це модні кольори сучасної обстановки, вважає дизайнер інтер"єрів Денис Ракаєв, 26 років. Він робив проекти ремонту для телепередачі на каналі Інтер "Квадратний метр". Ракаєв каже, що зараз модні лампи у стилі мінімалізму. Вони мають бути легкими, тонкими, з маленькими плафонами.

— Популярні нестандартні рішення — арабські та марокканські мотиви. А ще світильники не у вигляді лампи, а сяючої поверхні. Наприклад, куб, що світиться.

Настільних електротоварів зі звичайними "лампочками Ілліча" продають дуже мало. Вони виглядають старомодно. Крім того, "їдять" більше електроенергії. Хоч Валентин Олещенко з магазину "Брілле" порадив у лампу зі звичайним плафоном поставити компактну люмінесцентну (енергозберігаючу) лампочку. Вона зроблена, як спіраль. Добре витримує перепади напруги й використовує мало енергії.

Лампи на кліпсах коштують від 25 гривень

33-річна киянка Катерина Пищак купила світильник на кліпсі. Він кріпиться до столу, шафи чи полички, як прищіпка. Вся лампа складається з прищіпки, металевого плафона та лампи розжарювання (звичайна лампочка).
— Коли ввечері лягала почитати газету, світла від люстри було мало. А над ліжком у мене висить книжна поличка. До неї причепила світильничок. Дуже зручно: й світла багато, й недорого, й місця не займає, — поправляючи окуляри, розповідає жінка.
Таку лампу, на відміну від зафіксованого бра, можна пересувати з місця на місце. У магазинах світлової техніки їх продають по 25–60 грн.

Зараз ви читаєте новину «Модні маленькі плафони на тонких ніжках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі