понеділок, 22 жовтня 2007 18:03

Металопластикові труби прослужать 50 років

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Працівник фірми ”Сантехнік” Юрій Кириленко розбирає старі труби у квартирі на столичному житломасиві Нивки
Працівник фірми ”Сантехнік” Юрій Кириленко розбирає старі труби у квартирі на столичному житломасиві Нивки

Сталеві водопровідні труби нині міняють на пластикові. Вони не бояться корозії та вдвічі довше служать. Власники старих квартир проводять їх заміну за власний кошт.

Киянин Олексій Новосельський, 43 роки, кілька місяців тому встановив  нову сантехніку в двокімнатній квартирі на Подолі. Будинку — 22 роки, але труби почали протікати. Його сусід-сантехнік порадив металопластикові.

— Сталеві розраховані на 25 років, потім їх треба міняти, — каже сантехнік Віктор Удовиченко, 73 роки. — А металопластикові прослужать і п"ятдесят. Стінки у них пластикові. Усередині тонка металева трубка. Їх можна гнути вручну як заманеться. Головне — без проблем витримують понад 20 атмосфер.

Труби з"єднують латунними муфтами, як конструктор.

Каналізаційні труби також легко зібрати. На місцях з"єднання, всередині муфт, стоять гумові прокладки. Пластикові кути, що ставлять на згинах каналізації, продають по 10 грн. Купуючи труби, сантехніки радять перевіряти комплектацію — прокладки часто губляться, а без них труба протікатиме на стиках.

Труби з"єднують латунними муфтами, як конструктор

Новосельський купив 10 м металопластикових труб для водогону на Лісовому ринку, а каналізаційні — на Житньому. Там же придбав трійники, заглушки для каналізації та 12 фітингів — латунних поворотних муфт для водогону.

Старі труби демонтували ЖЕКівські сантехніки. Для цього відключили воду в усьому будинку. Новий водогін і каналізацію чоловік встановлював сам. Вирішив сховати труби в стіні. Штроби — заглибини в стіні — Олексій вирізав болгаркою. Одразу плиткою їх не закладав.

— Хай попрацює кілька тижнів, — пояснює Олексій Новосельський. — Якщо десь протікатиме, можна буде підтягнути фітинг або й трубу замінити.

Вартість металопластикових труб залежить від діаметра. Півторадюймову трубу діаметром 20 мм Новосельський купував на базарі по 9 грн за погонний метр. Дводюймову — по 12 грн. За труби та фітинги чоловік заплатив близько 500 грн. Складав нові труби сам.

— Сантехніки-фірмачі за таку роботу просили 700 гривень, — запевняє він.


Скільки коштує нова сантехніка


 Назва Ціна, грн 
 Труба каналізаційна ПП 50х1000 мм, шт.  6,00
 Коліно для каналізації d100 мм, шт.  3,10
 Трійник для каналізації d100 мм, шт.  2,65
 Туба для водогону РЕХ 20х2, пог. м  9,35
 Трійник для водогону d1/2, шт.  15,00
 Коліно для водогону d1/2, шт.  9,00


Заміна водогону коштує від 700 гривень


— Часто замовляють поміняти стояки між квартирами або врізати пралку, — каже заступник директора фірми Ігор Грицаєнко, 40 років.

Вартість залежить від складності робіт і розташування квартири. Тариф — від 700 до 1500 грн без урахування вартості матеріалів. Заміну водогону та каналізації фірма виконує за півдня.

— Замовляють переважно метало-пластикові водогони, — продовжує Грицаєнко.

Зараз ви читаєте новину «Металопластикові труби прослужать 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі