Ексклюзиви
середа, 03 жовтня 2007 15:42

Мембрани для музичних колонок вимочують у саке

"Великі колонки в однокімнатній квартирі не поставиш. Та й коштують вони дорого, — 40-річний киянин Олександр Сєргієнко на столичній Петрівці обирає недорогі акустичні колонки, щоб слухати музику через комп"ютер. — Мені знайомі казали, тут можна купити акустичну систему до 500 гривень".

В Олександра були добрі колонки з дерев"яним каркасом до музичного центру "Самсунґ". Їм понад 10 років, і динаміки вже не витягують високих частот.

— Дерево краще передає звук і не створює додаткових коливань, — розповідає 23-річний Михайло Кішпар з крамниці "Діавест-Комп"ютерний світ". — Щоб звуки були чистими, каркас має бути саме з дерева, а не пластиковий.

Добрі колонки мають потужність не менш як 20 Вт. Їх можна підключити й до магнітофона, й до комп"ютера. У характеристиках колонок варто подивитися, чи захищені динаміки магнітним екраном. Щоб через увімкнений поряд комп"ютер чи телевізор колонки не гуділи.

На якість звучання впливає і матеріал, із якого зроблена мембрана колонки. Вважається, що добре "грають" шовкові. Такі ставлять на колонки "Свен". А компанія "JVC" виготовляє мембрани з дерева. Тонку деревину вимочують у рисовій горілці — саке — для еластичності.

Добрі колонки мають потужність не менш як 20 ватів

У гіпермаркеті електроніки "City.com" на Петрівці поряд із комп"ютерними колонками стоять великі акустичні системи "Ямаха" і "Міссіон". Їх ставлять на підлогу в різні кутки кімнати.

— Ці колонки підключать до музичного центру не напряму, а через посилювач, — каже продавець гіпермаркету "City.com" Олексій Міненков, 23 роки. — Бо потужності магнітофона не вистачить, щоб забезпечити якісний звук.

Такі великі колонки використовують для ефекту домашнього кінотеатру, що дає об"ємний звук. Але музику на них слухати гірше. Бо вони не зможуть передати ледь чутні звуки — краплі дощу, шурхіт морського прибою. Вони зіллються в один шум.

Олександрові сподобалася акустична система "Свен MS-280" із колонками по 30 Вт. До неї можна підключити комп"ютер і CD- та DVD-плеєри. Корпус зроблений із темного пресованого дерева.

У "City.com" такі колонки коштують 469 грн. Сергієнко попросив продавця ввімкнути їх, щоб перевірити звучання. Якість звуку сподобалася.


У салоні продають акустичну систему за 39 500 євро

Якісні акустичні системи коштують тисячі євро. Їх продають у спеціалізованих салонах. Донедавна столичні меломани замовляли таку техніку через Інтернет. Торік у Києві, на Круглоуніверситетській, 7, відкрився салон ексклюзивних акустичних систем "Оріон". Такий є й у Дніпропетровську.

У презентаційному залі стоять велетенські дерев"яні колонки — німецькі "Бурмейстер" і "Одеон", італійські "Айон". Звучання будь-якої системи можна послухати, сидячи в м"якому кріслі чи на шкіряному дивані. Директор салону Володимир Ваган, 58 років, ставить платівку, виготовлену більш як 40 років тому. Джазова композиція звучить, наче записана нині.

— Такий добрий звук дають програвач і колонки, — пояснює Володимир Олександрович. — Корпуси виготовлені із клена, дуба, горіха.

Колонки "Одеон" зроблені у формі пірамідки. Їхні дерев"яні динаміки виглядають як гучномовці. Сам динамік, за словами Вагана, покритий 11 шарами лаку. Тому на дотик нагадує пластиковий.

Ціна залежить від потужності акустики й виробника. Наприклад, 200-ватні колонки "Бурмейстер" можна купити за 6900 євро, а потужніша акустична система цього ж виробника коштує 39 500 євро.

Крім колонок у салоні продають посилювачі звуку та програвачі з кількома рівнями захисту головки й самої платівки від подряпин.

Навпроти вінілових програвачів — сучасні  домашні кінотеатри. Окремо можна купити машину фірми "Доубле матрікс", яка миє платівки, чистить їх від пилу та бруду. Найдешевша така машина коштує 800 євро.

— Іноді потрібну модель аудіосистеми привозимо з нашого салону в Дніпропетровську, — зауважує Володимир Ваган. — Буває, замовляємо за кордоном по каталогу фірм-виробників. Тоді доведеться чекати кілька тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Мембрани для музичних колонок вимочують у саке». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути