вівторок, 02 жовтня 2007 14:07

Лляні скатерті прикрашають мереживом та вишивкою

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Продавець магазину ”Житомирський льон” Юлія Назаренко показує вишиту блакитними нитками скатерку. У комплекті також серветки на шість персон
Продавець магазину ”Житомирський льон” Юлія Назаренко показує вишиту блакитними нитками скатерку. У комплекті також серветки на шість персон

У столичному магазині "Житомирський льон", що у ТЦ "Олімпійський", пахне натуральними нитками. Попід стінками стоять дерев"яні стелажі. На них лежать рушники та постільна білизна. Окремо — декоративні наволочки. Однак найбільше у продажу — скатертин.

— Нещодавно зайшов до нас чоловік. Сказав, що родом із Тернополя, — розказує продавщиця магазину Леся Комаха, 33 роки. — Підійшов до стелажа, уткнувся обличчям у скатерть. Каже: ліпшого запаху природа не придумала! Купив декілька скатертинок із серветками — на подарунки.

За словами продавщиці, скатерть — це добрий презент і друзям, і самій собі. Найколоритніші в їхній колекції — з вишитими маками та соняшниками. Їх часто купують за кордон. Яскрава вишивка на іноземців діє просто магнетично.

— За кордоном така краса коштує шалених грошей, — додає Комаха. — А наша скатерка метр сорок на метр сорок коштує 45 гривень. У комплекті є чотири серветки.

Білі набори купують для урочистих подій. Тканина на них має випуклий малюнок. Набір із 12 серветками можна придбати за 150 грн.

— А ще наші жінки полюбили вишивані скатерки зі стільницею (прямокутний шмат тканини, який відрізняється за кольором від основного. Його кладуть поверх скатерті для краси. — "ГПУ"). — Вони оздоблені макраме ручної роботи. До таких скатерок у комплекті йде вісім серветок. По краях — мережка. Комплект коштує 320 гривень.

— У Житомирі при комбінаті є цех, де дівчата-рукодільниці плетуть таке макраме, — пояснює Комаха.

Будь-який набір у магазині пропонують запакувати в коробку та рогожку (тканина, схожа на тонку мішковину) за 20 грн.

Натуральні тканини ніколи не вийдуть із моди

Магазини мережі "Житомирський льон" є у столичному ТЦ "Інтервал-плаза", що на Червоноармійській біля метро Либідська, та у Житомирі на вул. Баранова, 125.

Натуральні скатерті продають і в інших київських крамницях. В універмазі "Україна", в магазині "Гобелен Декор" пропонують лляні мереживні скатертини із шістьма серветками за 484 грн.

— Завжди купую лляні скатерті, бо це стильно і здорово, — каже Анжела Онокрийчук, 32 роки, вибираючи скатерть у магазині "Ла Нотте" на вул. Сагайдачного. — Натуральні тканини ніколи не вийдуть із моди, а льон українці поважали здавна. Маємо вдома круглий стіл. Знайти на нього скатерку важче, ніж на звичайний. Та в "Ла Нотте" знайшла кілька комплектів.

Круглі скатертини в магазині продають від 75 грн. Усі вироби прикрашені мережкою та вишивкою.

— А я, на жаль, мушу тримати на обідньому столі водонепроникну скатертину, — розказує киянка Ганна, 28 років. — Маю кицю Муру. Вона любить спати на столі. Розумію, що це негігієнічно, — веде далі жінка, — але не можу заборонити їй.

Після кішки на столі лишається шерсть. А водонепроникну скатертину Ганна може витерти вологою ганчіркою дочиста.

— Така скатертина хороша заміна клейонці, — додає жінка, — практично й гарно. Служитиме більше як півроку.

У магазині "Ла Нотте" водонепроникні скатерки червоного, жовтого, синього, зеленого та білого кольорів коштують 85 грн. На "Даринку" пропонують за 55 грн. На Лук"янівському ринку від 40 грн можна купити однотонні скатерті з поліестру. На Житньому ринку такі самі коштують 50 грн.

Пляму треба намочити розчином нашатирного спирту

— Для виведення п"ятен вистачає вистірать лляну скатертину в розчині типу "Ваніш", — розказує киянка Анжела Онокрийчук. — Він виводить усі незначні забруднення. А якщо так сталося, що на скатерті лишилася стійка жирна пляма — треба діяти рішучіше.
Мати Анжели навчила виводити такі "народним" способом.
— Спочатку треба намочити пляму теплою водою, в якій спершу розчинено кілька крапель нашатирного спирту, — ділиться жінка. Потім потерти трохи. Щоб остаточно позбутися грязі, розводжу в холодній воді дві ложки оцту, виливаю рідину в тазик і даю скатертині покиснути в цьому розчині хвилин 20–30. Потім перу у звичайному мильному розчині.

Зараз ви читаєте новину «Лляні скатерті прикрашають мереживом та вишивкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі