вівторок, 21 серпня 2007 18:24

Кухонні рушники відбілюють лимонним соком

Киянка Тетяна Петрів, 33 роки, прийшла на столичний базар "Троєщина" по вафельні кухонні рушники. Вона довго їх вибирає на одному з лотків, але додому йде без покупки.

— Я півроку тому купила три вафельні на цьому ж базарі. Довгенькі такі, по гривні вісімдесят за штуку, — розповідає жінка. — Сьогодні обійшла ринок, а вафельного не знайшла. Іншого й купляти не хочу, бо тільки таке гарно вбирає вологу.

— Останнім часом їх чомусь не завозять, — каже продавець рушників Галина Кіт, 53 роки. — Люди їх запитують. Але часто беруть ось ці, бавовняні, — вона показує на рушники з полуницями за 3 грн. — Я ще раджу лляні. Вони добре витирають і гарно перуться. А ось від махрових я своїх покупців відмовляю. Особливо, якщо приходить молода, недосвідчена господарка. Вони ж призначені для рук. А на посуді лишають ворсинки.

Тетяна Петрів розповідає, що кухонні рушники пере в машинці-автоматі. Крім порошку, засипає "Ваніш". Каже, від жиру на рушниках не лишається й сліду.

— Моя мама ще й досі рушники виварює, — розповідає Петрів.

Жінка замочує їх на 2 год. в теплій воді. У миску додає багато порошку "Тайд". Потім кип"ятить їх в алюмінієвому відрі на помірному вогні. У воду вона сипле півсклянки прального порошку й кілька столових ложок відбілюючого засобу. На вогні рушники стоять не менше 40 хв.

Махрові лишають на посуді ворсинки

— Лимонний сік також чудово відбілює рушники, — продовжує Петрів. — Я бачила, як мама витискала сік лимона на плями, а потім накривала рушник целофановим пакетом, створюючи ефект парника. За кілька годин прала рушник у мисці. Плями повністю зникали.

63-річна Олена Паніна з Києва запевняє, що найкращий в боротьбі з жирними плямами на рушниках — силікатний клей.

— З"явилися зараз різні засоби, але я ними не користуюся. Це дорого, та й звикати до них треба. Замочую рушники на півдня в теплій воді з порошком, а потім виварюю. На відро води беру 3–4 столових ложки клею.

Полоще випрані рушники спочатку в розчині оцту (половина столової ложки на літр води), а потім під проточною водою. Каже, що оцет пом"якшує тканину й робить її яскравою.

— Різні кондиціонери для тканин не використовую. Оцет, у цьому плані, незамінний. Ось моя сусідка, якщо пральний порошок закінчується, навіть замочує рушники в розчині оцту. Каже, що не дуже засмальцовані відпираються, — говорить Паніна.

Найдешевші рушники в Києві — на базарах. Невеликий лляний коштує 1 грн,  вафельний — 3 грн. У "Великій кишені" набір із бавовняного рушника й рукавиці коштує 21 грн, схожий набір у "Сільпо" — 11 грн.





Мікроби не розмножуються у тканині зі сріблом


У Росії виготовляють кухонні рушники з мікроволокном йодованого срібла. Іони срібла вбивають мікроби й знезаражують тканину. Виробники твердять, що мікроби, які потрапили у волокна, не розмножуються. Тому такі рушники не мають неприємного запаху.

Прати їх потрібно, як звичайні. А ось щоб не зруйнувати іони срібла, кип"ятити й прасувати не рекомендують.

Ціна рушника — 840 рублів (160 грн). Київські продавці про такі рушники не чули.

Вафельний рушник коштує 10 гривень

На ринку "Радосинь" (Троєщина) за набір вафельних рушників із малюнком просять 60 грн. У наборі 6 штук.
— Де ж це відано, щоб простеньке, вафельне коштувало десятку, — обурюється пенсіонерка Катерина Степанова. — Колись вафельні рушники продавали в рулонах, по 50 копійок за метр. Зараз такого не знайдеш. Я ще й досі колишніми користуюся. Виварюю їх щотижня, й вони мають нормальний вигляд.
Степанова кип"ятить рушники в соді. У виварку також додає натерте мило. Запевняє, що рушники стають білосніжними.

Зараз ви читаєте новину «Кухонні рушники відбілюють лимонним соком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі