29-річна львівська майстриня з писанкарства Ірина Гнилякевич радить вибирати для писанок білі яйця з гладенькою поверхнею.
— На коричневій шкаралупці кольори виходять не такі насичені, — пояснює Ірина. — Якщо писанку робите на сувенір, то яйце краще видути. Зробіть дірочки на боках яйця і шприцом витягніть середину.
Перед малюванням яйце треба протерти оцтом — фарба краще братиметься до поверхні. Розписують писанку писачком. До дерев"яного держачка кріпиться лійкоподібний шматок бляшанки.
— Для мене чим тонший писачок, тим легше писати візерунки, — додає Ірина. — Рідким воском виводите на яйці елементи, які мають лишитися білими.
25-річна киянка Олександра у великодній кошик завжди кладе власноруч зроблені крашанки. Готує їх за родинним рецептом бабусі із Закарпаття.
— За півроку починаю збирати лушпиння з цибулі у великий пакет. Чим більше лушпиння, тим насиченіша фарба, — розповідає Олександра.
Щоб крашанки не були однотонними, вона прикладає до яйця траву. На тому місці залишаються білі плями — узори.
Сире яйце Олександра миє, щоб травичка прилипла добре. Акуратно загортає яйце у товстий шар лушпиння. Зверху кожне яйце обгортає тканиною або замотує у капронову панчоху. Заливає холодною водою і ставить варитися. Крашанки треба варити довше, ніж яйця накруто, щоб вони набрали фарби. Потім їх гартують у холодній воді. Розмотують, коли охолонуть.
Коментарі