понеділок, 03 вересня 2007 16:57

Коркові шпалери захищають стіну від грибка

30-річний киянин Сергій Мостовий розпочав ремонт  однокімнатної квартири у столичній Дарниці. Батько Сергія переїхав жити до села, а помешкання залишив синові.

— Найбільше мороки із грибком, — каже Сергій. — Кілька років тому затопило підвал. ЖЕКівці майже півроку нічого не робили. Люди зверталися до різних інстанцій. У квартирах з"явився грибок.

Стіни на кухні та у ванній Мостовий обробив розчином від грибка, поштукатурив і пофарбував їх. У кімнаті знайомі порадили поклеїти коркові шпалери.

— Такі матеріали з"явилися на нашому ринку років з 10 тому. Та спершу їх не купували, — розповідає директор столичної крамниці "Мир пробки плюс" Юрій Климчук, 33 роки. — Звикли до паперових шпалер. Останніми роками став модним корок. Коричневе покриття з кори дуба добре утримує тепло й не дає утворюватися грибкові.

У спеціалізованому магазині пропонують португальські шпалери й настінні плити з коркового дуба. Ціна залежить від  товщини та основи. Пропонують шпалери, де тонкий корковий шпон наклеєний на папір. А є без паперової підкладки. 10-метровий рулон корку завтовшки 1,2 мм коштує 280 грн. Покриття на паперовій основі — 200 грн. Найдорожчі — настінні коркові плити, де на технічний корок наклеєно шар декоративного покриття. Квадратний метр таких обійдеться в 73 грн.

Кілька видів португальських коркових шпалер продають у столичному "Епіцентрі" на просп. Григоренка. Рулон шпалер завтовшки 2 мм коштує 497 грн. Їх можна купити з великого рулону, як лінолеум. Вартість 1 м покриття завтовшки 1,2 мм — 17,5 грн.

Покриття з кори коркового дуба добре утримує тепло

— Коркові шпалери чистять пилососом і протирають вологою ганчіркою, — каже продавець "Епіцентру" Олена Калиновська, 27 років.

Вони оздоблені хаотичними кольоровими лініями з пресованої гуми. Щоб малюнок не вигорів, слід зашторювати вікна.

— Коркові шпалери можна поклеїти самому, — каже Олена Калиновська. — Зробити це не складніше, ніж клеїти вінілові. Щоправда, треба купити клей для корка.

Кілограмова баночка німецького клею "Пуфас" коштує 24 грн. Перед його нанесенням стіни бажано поґрунтувати. Клей сохне 10–15 хв. Потім можна притискати шпалери. Їх рекомендують покривати лаком, щоб не бруднилися й не вигорали.

В "Епіцентрі" також продають коркові плити. Вони покриті воском, тому не бояться пари — ними можна оздоблювати кухню. Та монтувати їх самотужки продавці не рекомендують. Радять звернутися до професіоналів.

— Плити потрібно добре підігнати, а стіну вирівняти, — каже 35-річний Андрій Тарашов зі столичної будівельної компанії "Панбуд". — На нерівній стіні треба робити стяжку, як на підлозі.

Для коркової плити потрібен двоконтактний клей. В "Епіцентрі" банка "Корк контактклебер К 12" вагою 2,5 кг коштує 140 грн. Клей надійно з"єднає стіну з плиткою. Але якщо прикласти нерівно, то вже не відірвеш. Тому перед поклейкою роблять розмітку.

Іноді коркові шпалери комбінують із плитами, підбирають малюнки. Кажуть, кімната, оздоблена в такий спосіб, матиме гарний вигляд.

Сергій Мостовий купив у "Епіцентрі" 40 м відрізних коркових шпалер із кольоровим малюнком і 8-кілограмову банку клею. За все заплатив 830 грн. Клеїтиме в жовтні. Спочатку вирівняє та поштукатурить стіни.

Зараз ви читаєте новину «Коркові шпалери захищають стіну від грибка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі