середа, 25 липня 2007 15:54

Комбінована плита на 200 гривень дорожча від газово

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Ірина Станківська з магазину ”Ельдорадо” на Подолі показує комбіновану плиту ”Ханса” з електронним дисплеєм. У цій плиті є газові конфорки й електрична духовка, яку можна запрограмувати на вимкнення
Ірина Станківська з магазину ”Ельдорадо” на Подолі показує комбіновану плиту ”Ханса” з електронним дисплеєм. У цій плиті є газові конфорки й електрична духовка, яку можна запрограмувати на вимкнення

32-річна киянка Олена Гаврич купила газову плиту "Індезіт". Стара, ще радянських часів плита почала пропускати газ. Ремонтники сказали, що простіше її замінити на нову, ніж ремонтувати.

— Вибирала довго, — згадує Олена. — Хотіла купити недорогу і функціональну, щоб у ній можна було запікати їжу, як у мікрохвильовій печі.

Перед 8 Березня у "Ельдорадо" проводили акцію. Плиту "Індезіт" завширшки 50 см продавали за 1500 грн. Жінка зробила собі подарунок.

— У духовці є гриль і вертел для запікання курки, — розповідає Гаврич. — На решітці можна посмажити м"ясо, зробити шашлики. Їх ще не смажила, а от курку кілька разів запікала. Вийшло із золотистою скоринкою. Дверцята з подвійним склом не гріються. А то у старій плиті до нього не можна було доторкнутися.

У новій плиті є електропідпал конфорок і газовий контроль. Повертаєш ручку — під конфоркою запалюється вогонь.

Якщо вогонь згас, прилад перекриває газ

— Та й газ-контроль — річ зручна. Якщо страва вибігла й вогонь згас, прилад одразу перекриває доступ газу.

Жінка розповідає, що раніше температуру в духовці виставляла на око. Щоб пиріг не пригорів, зменшувала вогонь до мінімуму. А тепер одразу виставляє потрібну температуру.

Ручка регулятора-термостата — на передній панелі. Поряд простенький механічний таймер — годинниковий циферблат. Можна виставляти час. У потрібну хвилину лунає дзвінок. Тоді страву можна вимикати.

— Більшість сучасних газових плит оснащені механічним таймером і термостатом, який підтримує потрібну температуру в духовці, — каже 20-річний Микола Дубина з магазину "Ельдорадо" на Подолі.

Зараз виробники часто роблять комбіновані плити — конфорки газові, а духовка електрична. Вона забирає енергію, як пральна машина. Але поєднує в собі функції пічки й мікрохвильовки.

У деяких електродуховках стоїть кілька нагрівачів. Вони розташовані так, що під час запікання гаряче повітря огортає їжу з усіх боків. У задній стінці є невеликий вентилятор. Він ганяє повітря в духовці, тоді їжа краще пропікається. У таких духовках можна розморожувати продукти з холодильника.

— Комбінована плита десь на 200 гривень дорожча, — каже Олена Гаврич. — Та й звикла я користуватися газом. Купила газову.


Духовка може вмикатися у певний час


Компанії "Ардо", "Арістон", "Бош", "Беко", "Ґорєніє", "Електролюкс", "Сіменс", "Ханса" роблять плити з рідкокристалічним дисплеєм біля ручок. На невеликому екрані написано, яка температура в духовці, скільки вже готується страва. У таких плитах є електронний замок. Він блокує кнопки, щоб плиту не увімкнула дитина.

— Таку плиту можна програмувати, — розповідає Олександр Недовба, 34 роки, з магазину "Бош-Сіменс". — У потрібний час духовка вимкнеться чи увімкнеться сама.

У столичному "Ельдорадо" на Подолі пропонують комбіновану плиту "Ханса". У ній звичайні газові конфорки стоять на гладенькій металокерамічній поверхні.  Рідкокристалічний дисплей вбудований під панеллю з металокераміки. Така плита коштує 3800 грн.

— Чистити металокерамічну поверхню треба рідкими засобами. Порошки можуть пошкодити, — каже 20-річна Ірина Станківська з "Ельдорадо".




Скільки коштує газова плита
 Назва  Ширина, см  Тип духовки  Термостат  Ціна, грн  Мережа
 Занусcі ZCG556 NW  50  Газова  Механічний  1268  МегаМакс
 Беко CG 61000  60  Газова  Механічний  1424 Домотехніка
 Електролюкс EKG 5006  60  Газова  Механічний  1555  МегаМакс
 Ардо CB 540 G64  50  Газова  Механічний  1559  Ельдорадо
 Канді СF CGG50BGW  50  Газова  Механічний  1600  Ельдорадо
 Індезіт K1G21S  50  Газова  Механічний  1769  Ельдорадо
 Арістон C 64S G3  60  Газова  Механічний  2289  Фокстрот
 Ґорєніє К 776 B  50  Електро  Електронний  2644  Ґорєніє
 Бош HSV 745020  60  Електро  Електронний  2839  Бош-Сіменс
 Сіменс НМ 745505  60  Електро  Електронний  3669  Бош-Сіменс
 Ханса FCMI 68255020  60  Електро  Електронний  3799  Ельдорадо
Зараз ви читаєте новину «Комбінована плита на 200 гривень дорожча від газово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі