понеділок, 11 січня 2021 07:45

Китайські інструменти служать довше за брендові

Автор: tehnopark.info
  Електричні інструменти потрібно обслуговувати не рідше,  як раз на три місяці. Очищати від пилюки, змінювати спрацьовані деталі. Заправляти свіжим мастилом. Поправляти контакти й затискати гвинти кріп­лення. Взимку зберігати в сухому приміщенні
Електричні інструменти потрібно обслуговувати не рідше, як раз на три місяці. Очищати від пилюки, змінювати спрацьовані деталі. Заправляти свіжим мастилом. Поправляти контакти й затискати гвинти кріп­лення. Взимку зберігати в сухому приміщенні

— Хочете одним махом убити чотирьох зайців — ремонтуйте інструменти, — каже 43-річний Петро Гуйван зі Сміли на Черкащині. — Щозими переконуюся.

Радить, як ремонтувати побутові електричні й бензинові інструменти — "болгарку", ручну циркулярку, дриль, електролобзик, шуруповерт, перфоратор, мотокосу й бензопилку.

— Перша вигода — інструменти завжди справні. Не підведуть, щойно весною почну працювати. За нормального догляду найдешевші китайські служать довше за брендові, про які не дбали, — пояснює. — Друга — на ремонт і обслуговування витрачаю у кілька разів менше грошей, бо не шукаю запчастини в гарячці, не переплачую. Третя — знання. Сам дізнаюся принцип роботи кожного механізму. Знаю, що і як працює, де найчастіше і від чого ламається, як його розбирати й складати. Не біжу одразу в майстерню, як дриль перестав працювати. Сам все лагоджу. Головна вигода — ідеальна сім'я. Вечорами сиджу в майстерні, ніколи з жінкою лаятися. Та й самого дурні думки не гризуть. Бо від того телевізора й інтернету тільки дратуюся і курю більше.

Узимку радить розібрати навіть справні електроінструменти.

— Почистіть пилососом і вимийте бензином деталі, — говорить Петро Гуйван. — Уважно огляньте. Навіть не фахівець побачить, що десь провідок перетерся, десь графітові щіточки майже спрацювалися, підшипник на ладан дихає, шестірня згризлась чи кнопка закисла. Ці деталі коштують копійки, якщо замовляти в інтернеті. Спокійно все замініть, переберіть, змастіть, підкрутіть. І та ж "болгарка" працюватиме сезон без збоїв.

У кожному інструменті є деталі, розраховані на весь термін експлуатації. Це — корпус, електричний якір і статор, реле вмикання-вимикання. Є так звані запчастини-розхідники. Такі спрацьовуються швидше, витримують певну кількість роботи.

— У болгарці, дрилі й шуруповерті це графітові щітки, підшипники, сальники, шестірні й дріт підключення, — пояснює Петро Миколайович. — У бензиновій мотокосі, приміром, це свічка запалювання, стартер, нижній і верхній редуктори, компресійні кільця в циліндрі. У бензопилці — ще ланцюг. Карбюратор, до речі, теж розхідник. Новий коштує 300 гривень, а ремкомплект — 50. Перебрати легко.

Запчастини-розхідники радить купувати одразу по кілька. Знадобляться, щойно попередні спрацюються.

Петро Гуйван радить ремонтувати й оглядати і механічні інструменти.

— Молотки, сокири, лопати, сапи, граблі теж не вічні, — пояснює. — Вони тупляться, ламаються. Дерев'яні ручки тріскаються, розсихаються. Підведуть у непідходящий момент. Краще замінити трухлі держаки, молотки і сокири розкріпити товщими клинами. Металеві частини нагострити, якщо тріснуті — підварити.

Будівельник 50-річний Мирон Богданович із Рівного радить, як доглядати за електроінструментами, аби служили довго.

— Працюю на будові 30 років, — розповідає. — Спрацював сотні інструментів, від акційних одноразових до суперпрофесійних брендових. Головне правило — використовуйте техніку лише за призначенням. Це в Союзі робили інструменти подвійного призначення, із великим запасом міцності. Сучасні не такі.

Шуруповертом тільки викручуйте і закручуйте шурупи. І бажано невеликі. Вставите міксер і замісите відро цементного розчину — "шурик" одразу вмре. Якщо "болгарка" розрахована на круг діаметром 125 міліметрів, то не вставляйте 150-й чи 180-й і не намагайтеся перепиляти бетонний бордюр. Правило "за разок нічого не трапиться" тут не працює. Традиційним перфоратором буріть у бетоні отвори для дюбелів діаметром до 12 мілімет­рів. Якщо потрібен отвір для розетки, діаметром 65 мм, використовуйте так званий бочковий перфоратор.

Зараз ви читаєте новину «Китайські інструменти служать довше за брендові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі