середа, 25 квітня 2007 16:11

Кишеньковий комп"ютер безперервно працюватиме 12 годин

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Консультант столичного магазину ”Домотехніка” на Петрівці В’ячеслав Козік показує, як увійти в меню кишенькового комп’ютера ”Асус А632”. У цьому приладі електронна карта працює у важкодоступних для супутникового зв’язку місцях
Консультант столичного магазину ”Домотехніка” на Петрівці В’ячеслав Козік показує, як увійти в меню кишенькового комп’ютера ”Асус А632”. У цьому приладі електронна карта працює у важкодоступних для супутникового зв’язку місцях

Два роки тому 42-річному столичному фотографові Сергію Долженкові колеги привезли з Москви кишеньковий комп"ютер (КПК) американської фірми "Х"юллет Паккард". Тоді прилад коштував 3000 грн.

— Мені часто доводиться передавати фотки електронною поштою, — каже Сергій. — Я підключаюся до Інтернету через мобільний телефон. КПК з"єднується з мобілкою через блютуз. З будь-якої частини міста можу відправити пошту за кілька хвилин.

Кишеньковий комп"ютер можна підключити до Інтернету й без мобільного — через бездротовий доступ Wi-Fi. Але це можна зробити тільки в місцях, де надають такий зв"язок.

Швидкий доступ до Інтернету — не єдина зручність кишенькового комп"ютера, каже Долженко. У пристрій поміщається до десятка книжок: їх зручно читати у транспорті. На МР3-плеєр можна записати улюблені пісні. Заряду акумулятора в КПК вистачає на 12 годин безперервної роботи. А з потужним акумулятором — усі 16, тоді як у ноутбуці лише 4–6 годин.

Продавці кажуть, що кишеньковий комп"ютер часто запитують автомобілісти. Їх передусім цікавить електронна картка — система GPS, яку можна встановити на будь-який КПК останніх моделей. Вона покаже, де в цей момент ви перебуваєте і в який бік треба їхати, щоб дістатися до потрібної вулиці чи будинку.

Нові КПК фірми "Асус" пристосовані для роботи саме в авто. Вони мають спеціальне кріплення, щоб зручно було поставити в машині. Їх також можна підзарядити від автомобільного прикурювача.

У пристрій поміщається до десятка книжок

— Попит на кишенькові комп"ютери відчутно зріс торік, — розповідає продукт-менеджер компанії "Діавест — Комп"ютерний світ" Олег Мельничук, 42 роки. — Найчастіше їх купують люди, які працюють поза офісом: бізнесмени, менеджери зі збуту, торговельні агенти. Із КПК вони можуть оперативно вислати інформацію через Інтернет.

У київських магазинах найпопулярніші КПК фірм "Асус", "Фуджі-Сіменс" і "Х"юллет Паккард", стверджує Олег Мельничук. У них нормальне поєднання ціни та якості.

— Найуразливіше місце кишенькових комп"ютерів — їхній екран, — каже 23-річний Михайло Кішпар з магазину "Діавест — Комп"ютерний світ". — Він часто б"ється, тому бажано завжди тримати КПК у футлярі. Хоч деякі моделі "Х"юллет Паккард" мають пластиковий захисний екран.

Жорсткого диску у кишеньковому комп"ютері немає. Він зберігає інформацію на картці пам"яті, як у цифровому фотоапараті. Її розмір може сягати до 4 Гб. Програма маленького комп"ютера стискає отримані файли, тому цього об"єму вистачає для книжок, пісень і відеофільмів.

Текст на КПК набирають на віртуальній клавіатурі — сенсорних кнопках — прямо на екрані. Для роботи з текстами продавці радять купувати прилади "Х"юллет Паккард". Їхня клавіатура займає половину дисплея, тому на них добре видно набраний текст. В "Асуса", наприклад, текст займає тільки чверть екрана. Великого повідомлення буде видно тільки частину.

— Стилос — паличка, якою натискаються кнопки — зроблений із міцного пластика, — каже старший продавець супермаркету "Домотехніка" на Петрівці В"ячеслав Козік, 25 років. — Він ламається рідко. А от спеціальну плівку, яка захищає екран, бажано міняти кожні три місяці. Набір плівок коштує близько 70 гривень.


Скільки коштує КПК


 Фірма, назва моделі Ціна, грн  Мережа 
 Х"юллет Паккард iPAQ rx1950  1520  Портатив
 Фуджі-Сіменс LOOХ N500-РХА270  1702  Діавест-Комп"ютерний світ
 Асус MyPal A626  1793  Юнітрейд
 Асус MyPal632  1680  City.com
 Дел AximX51  1889  Домотехніка
 Х"юллет Паккард hx2190  1948  Домотехніка
 Асус MyPal696  2380  City.com
 Фуджі-Сіменс LOOХ N520-РХА270  2440  Діавест-Комп"ютерний світ


На комунікаторі не ведуть бухгалтерію

Із КПК конкурують комунікатори (КПК зі справжніми, а не сенсорними клавішами і функцією телефону) і смартфони. Вони поєднують функції кишенькового комп"ютера і мобільного телефону.
— Комунікатори та смартфони мають ту саму ваду, що й кишенькові комп"ютери, — каже менеджер із продажу комп"ютерної техніки мережі супермаркетів електроніки "Домотехніка" Ігор Ваценко, 37 років. — На них не можна ефективно працювати за межами офісу. Не можна також професійно обробляти фотографії, монтувати відео чи робити ґрунтовні бухгалтерські розрахунки.




У Києві є 86 точок бездротового Інтернету


З березня цього року в московському метро встановили бездротовий зв"язок Wi-Fi. Передавачі тепер є на трьох станціях: Охотный ряд, Театральная і Площадь Революции. Підключитися до Інтернету власники КПК та ноутбуків можуть на станціях і ескалаторах. У тунелі між станціями покриття немає. Доступ до мережі обмежений: одночасно в Інтернет можуть увійти до 48 користувачів.

В українських підземках такого зв"язку ще не встановили. У Києві всього 86 точок, де працює мережа Wi-Fi. В Одесі — 31, у Дніпропетровську й Харкові — по вісім. А у Львові та Івано-Франківську — по дві.

Зараз ви читаєте новину «Кишеньковий комп"ютер безперервно працюватиме 12 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі