середа, 23 січня 2008 15:41

Кермо для комп"ютерних гонок вібрує на вибоїнах

Наприкінці минулого року японська компанія "Нінтендо" зробила нову версію спортивної комп"ютерної гри "Wii Fit". На ній грають у теніс, займаються йогою та аеробікою. Разом із грою продають інтерактивний килимок за $75. Людина на ньому стає частиною комп"ютерної розваги. Герой на екрані повторює всі рухи гравця.

У Києві для комп"ютерних ігор продають чимало спеціальних пристроїв. Геймерські клавіатури мають прогумовані клавіші. Є ручні маніпулятори — панелі з кнопками та джойстики, які імітують штурвал літака або руль автомобіля. Усі ці аксесуари додають ефектності.

— Іграми цікавляться і дошкільнята, і дорослі, — розповідає 30-річний Володимир Лебедєв. Він директор магазину "ГігаБайт" у торговельному центрі "Олімпійський", що біля столичного метро Республіканський стадіон. — Найчастіше купують автокермо та ігрову клавіатуру.

Тут є геймерська зона. До комп"ютера підключена клавіатура та кермо. Їх можна випробувати — погратися.

28-річний киянин Олег Берсеньєв має з десяток ігор: військові стратегії, автогонки. Любить авіаційні забавки. Каже, комп"ютерна гра допомагає відпочити.

— У старших класах я займався авіаспортом, — розповідає Олег. — Ходив в авіаклуб на "Чайці", літав на спортивному літаку. Тепер на це вже не маю часу.

Улітку купують маніпулятори з функцією охолодження пальців

Два роки тому Олег купив джойстик американської фірми "Лоджитеч". А восени — гоночну гру "Про стріт". Хоче придбати ігрове кермо тієї ж фірми. Запевняє, "Лоджитечі" вважаються найкращими серед виробників ігрових маніпуляторів.

— Виробник має значення, — зауважує 21-річний Олег Шевченко з гіпермаркету електроніки "City.com" на Петрівці. — Найкращі маніпулятори роблять "Лоджитеч" і "Майкрософт". "Геніус" дешевші, але в них пластикові ручки. Пальці ковзатимуть. — У "лоджитечівського" керма ручки прогумовані.

Улітку геймери часто купують маніпулятори з функцією охолодження пальців. Через невеличкі дірочки подається охолоджене повітря. Руки менше потіють. Такий маніпулятор "Лоджитеч" у "City.com" коштує 299 грн.

Геймпадом (панель із кнопками, яку беруть у руки) найчастіше користуються у "стрілялках", "бродилках", футболі та баскетболі. Із цим приладом повороти можна робити плавно, зменшувати чи збільшувати кут удару, пояснює Шевченко.

— Дехто використовує геймпад для автогонок. Але коли порівнюєш із ігровим кермом, ручний маніпулятор значно програє.

Кермо-маніпулятор вмонтоване в панель, схожу на автомобільну. Вона з"єднана USB-дротом із комп"ютером. Є кнопки керування. А знизу, на підлогу, ставлять дві педалі — газ і гальма. Їх підключають до керма. Деякі моделі мають ще й важіль перемикання швидкостей.

— В автомобільних приставках цінується маніпулятор із більшою жорсткістю, — ділиться Іван Яворин, 22 роки, з магазину "Діавест-Комп"ютерний світ" на Петрівці. — Коли кермо вивернеш в один бік на повороті й відпустиш, воно має автоматично повертатися, як у справжньому автомобілі.

У коробці, до якої кріпиться кермо, стоїть невеликий електродвигун, пояснює Яворин. Коли на екрані автомобіль підскакує на вибоїні чи потрапляє в аварію, кермо вібрує. Здається, що справді їдеш на машині.

Гра поміщається на один DVD-диск

У технічних мережах продають комп"ютерні ігри. Гра на компакт-диску коштує 20–25 грн. На DVD — удвічі дорожча.
— На DVD-диск поміщається більше інформації, — пояснює продавець комп"ютерних ігор Андрій. — Гра влазить на один диск, замість двох компактів.
У магазинах і на ринку Петрівка найпопулярніші ігри: "Про стріт", "Сталкер", "Стратегія", "Беовульф". Такі DVD коштують 55–70 грн.
— У магазинах ігри я практично не купую, — розповідає киянин Олег Берсеньєв. — На Петрівці нові ігри з"являються на кілька місяців раніше, ніж у магазинах, а коштують однаково, а то й дешевше.

Зараз ви читаєте новину «Кермо для комп"ютерних гонок вібрує на вибоїнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі