понеділок, 17 лютого 2020 00:20

Каналізацію чистять содою з оцтом

— Труби треба чистити одразу, щойно вода стала стікати гірше. А не тоді, коли у раковині вже ставок, — говорить 63-річний Іван Третяк із міста Корюківка Чернігівської області. — Найкраще робити санітарну чистку щомісяця, незалежно від засмічень.

Якщо вода не стікає у каналізацію, радить найперше розібрати і прочистити сифон під раковиною. У його відстійнику збираються залишки мила, жиру і ­сміття.

— Коли сифон чистий, а вода не стікає, беру вантуз, — розповідає господар. — Це гумова присоска з ручкою, коштує 30 гривень. Тисну ним на отвір і качаю, створюючи вакуум або надлишковий тиск. Якщо і він не впорався — беру трос.

Сантехнічний трос — гнучкий пружний металевий шнур з обертальною корбою на одному кінці та йоржиком на іншому. У магазинах продається довжиною 3, 5, 7, 10 метрів. Йоржиком його вставляють у каналізацію і проштовху­ють уперед. Корбою крутять за годинниковою стрілкою. Так трос крутитиметься у трубі й очищатиме стінки.

— Якщо троса нема, можна взяти пружний дріт, — каже чоловік. — На край прикріпити йоржика і просувати у трубу, постійно обертаючи. Замість дроту також підійде товстостінний гумовий шланг. Коли і ним не хочете гратися — залийте в каналізацію засіб "Кріт". Він розчиняє відкладення. Засипав у отвір, залив пів літром окропу і промив за пів години.

Каналізацію можна прочистити содою з оцтом. У зливний отвір засипають 100 грамів соди, заливають нагрітим оцтом. Кислота реагує з лугом, розчиняє засмічення.

— Головне — робити все обережно, бо воно шипить і піниться. Може обпекти очі та шкіру, — каже Іван Третяк.

Для профілактики засмічень у зливний бак унітаза кладуть спеціальні таблетки. Вони насичують воду жиророзчинними сполуками під час кожного змивання.

Зараз ви читаєте новину «Каналізацію чистять содою з оцтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі