середа, 26 грудня 2007 15:07

Історія шахтарського міста записана на дисках

Перед Новим роком до магазину "Українські сувеніри", що в Донецьку на вулиці Університетській, привозять ковані пальми Мерцалова.

— Ці сувеніри розбирають миттєво. Їх привозимо навіть під замовлення. Оце люди купують останні дві, — розповідає директорка магазину 51-річна Анна Щедріна. Продавчиня ретельно обмотує папером гілки та листя пальми. Фігурка заввишки 60–70 см і вагою близько 800 г коштує 300 грн. Трохи менша — 150. Їх виготовляють у Донецьку.

Це єдина в місті крамничка українських сувенірів. Крім футболок, магнітиків, свічок та ложок в українському стилі, там продають сувеніри донецького зразка, з місцевим колоритом. На вітрині стоять ляльки у віночках. Їх виготовляють у Дніпропетровську, Луганську та Донецьку. Продавчиня показує харківські пивні келихи із зображенням Донецька, карти України.

Чоловік років 40 дзвонить по мобільному й переказує те, що тільки-но почув від жінки. Рухом руки просить подати йому келих за 280 грн. Продовжує радитися.

— Прикольная вещица. Это кружка с крышкой и большой ручкой. В руке держать очень удобно. Симпатично.

Чоловікові пропонують більшого келиха у вигляді московського Храму Христа Спасителя за 580 грн. Він відмовляється.

Про шахтарське місто можна дізнатися з дисків за 49 грн. Але частіше купують книжки про Донецьк за 45 та комплект поштівок — 15 грн.

До продавчині звертаються двоє чоловіків, розмовляють англійською. Із ними жінка-перекладач. Зупиняються на матрьошках. Обирають дві великі по 250 грн за кожну. Потім радяться та купують ще дві. Прощаються російською.

Із сувенірів, що виглядають найбільш святково, 54-річна продавчиня Світлана Петрівна показує торби, вишиванки, ліжники й рушники.

— Ручна вишивка коштує дорого. Скатертина до 1000 гривень. Їх привозять зі Львова, Полтави, Черкас. — А ось наша найбільша цінність, — зникає під прилавком. Дістає величезний український прапор із вишитим гербом. — Він коштує 540 гривень.

Каже, найчастіше в крамниці купують яйця — різні за розміром писанки. Такі сувеніри коштують від 15 до 750 грн.

Зараз ви читаєте новину «Історія шахтарського міста записана на дисках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі