середа, 21 травня 2008 17:03

Ірина Шуляр оздоблює сумки тисненням

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Ірина Шуляр виготовила сумку й гаманець із білої шкіри, яку купила на гуртівні поношеного одягу. За вироби з косівським орнаментом замовниця віддала 800 гривень
Ірина Шуляр виготовила сумку й гаманець із білої шкіри, яку купила на гуртівні поношеного одягу. За вироби з косівським орнаментом замовниця віддала 800 гривень

23-річна Ірина Шуляр із Івано-Франківська майструє шкіряні сумки, гаманці, ремені й корсети. Виріб прикрашає гуцульськими орнаментами, аплікаціями й тисненням. Продає від 300 до 1000 грн.  

Шкіру майстриня бере переважно в секонд-хендах, купує старі куртки і плащі. На шкірзаводі квадратний метр матеріалу коштує 40 грн.

— На секонді стару куртку можна купити за 10 гривень, і кольори бувають, які захочеш, — каже Ірина Шуляр. — Я її розпорюю. Якщо шкіра добре збереглася, можна виготовити сумку, якщо не дуже — використовую клапті для оздоблення.

Шуляр закінчила Косівське мистецьке училище, інститут. Шиє з дев"ятого класу. Працює тільки на замовлення.

— Рекламку Ірини я випадково знайшла в Інтернеті, сподобалися орнаменти під старовину. Зараз на базарах чи у магазинах рідко можна знайти річ, яка водночас була б модною і неповторною, — розказує 23-річна Ірина Верканець-Штундер з Івано-Франківська. Вона за тиждень отримала замовлену сумку.

Її дизайнерка виготовила з білої шкіри, прикрасила орнаментом. Так оздоблюють косівські кептарі. Квадрати шкіри обплела косичкою, додала червону стрічку. Всередину сумки вшила дві перегородки, замки. Продала за 500 грн.

За кілька днів майстриня виготовила ще й гаманець із таким узором.

Шкіряні жіночі корсети підкреслюють талію

— Часто роблять подвійні замовлення, хочуть комплект, так трохи дешевше, — розказує Шуляр. — Мені подобається працювати із жіночими моделями, там стільки свободи. Шкіру береш будь-якого кольору, від голубої до червоної. Вишиваєш бісером, оздоблюєш орнаментом. Чоловіки ж просять строгого і стриманого, тут не розженешся.

Один із керівників обласної міліції замовив байтечку (невелику чоловічу сумку для речей і документів. — "ГПУ") із витисненими ініціалами. Над замовленням дизайнерка працювала два тижні. Сумку прикрасила геометричним орнаментом. Краї обшила чорною стрічкою. Віддала за 700 грн.

— Замовлень у мене буває небагато. Інколи працюю для людей, яких ніколи не бачила. Але розумію, що у них є смак і за оригінальну річ вони готові заплатити немало, — продовжує майстриня. — Недавно працювала над замовленням із Києва. Жінка попросила зробити сумку зі шкіряним кольоровим плетінням і широким ременем. Таких ременів на магазинних сумках не знайдеш, хоча вони гарні.

Усі вироби дизайнерка робить вручну вдома. Працює ножем, молотком, шилом. Має штампи і шаблони. Машинкою пришиває замки.

Нещодавно Шуляр почала виготовляти шкіряні жіночі корсети й ремені. Вони підкреслюють талію й роблять фігуру стрункішою. Їх носять поверх блуз, спідниць чи платтів. Модельєрка робить білі, червоні й чорні вироби. Прикрашає їх ручним рельєфним тисненням і золотистими шнурками. Продає за 200–400 грн.

На саквояжах написали вірші

У столичних торговельних центрах і на ринках продавці пропонують купувати на літо жіночі сумки насичених яскравих кольорів: бузкового, блакитного, салатового, рожевого і жовтого.
— Модна сумка лакова, яскрава і велика, — запевняє Олександр Колотирко, 39 років, продавець на "Даринку". — Якщо вона зав"язується шнурком і застібається магнітиком, а не замком-змійкою, теж добре. Необов"язково переплачувати за шкіряну, навряд чи яскраві сумки будуть модними наступного літа.
Шкіряні сумки коштують на "Даринку" від 380 грн, на базарі поряд із метро Дарниця — від 320 грн. Сумку зі шкірозамінника можна купити від 135 грн.
— У Європі тепер модні з "пописаною" поверхнею, — переконує Лариса Бородуліна, 29 років, продавець столичного магазину "Женские штучки" на Петрівці. — Сумка розписана назвами міст, прикрашена принтами газетних або книжкових сторінок, текстами віршів. Паралельно з написами їх прикрашають примітивні, наче дитячою рукою мальовані, сонечка, ромашки чи Ейфелева вежа.
Жінка каже, аксесуари з пописаною поверхнею за 450 грн купують неохоче.
Сумки-саквояжі з написами продають і в "Альта Центрі". Їх пошили зі шкірозамінника. Коштують від 320 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Шуляр оздоблює сумки тисненням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі