середа, 27 серпня 2008 18:35

Франтішек Пушкар вирізьблює церкви з осики

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  На виставці ”Барвиста Україна” різьбяр Франтішек Пушкар показує світильники у формі будинку та церкви. Вироби з осики в гуцульському стилі чоловік різьбить упродовж 40 років. Каже, це дерево має силу зцілювати від багатьох хвороб
На виставці ”Барвиста Україна” різьбяр Франтішек Пушкар показує світильники у формі будинку та церкви. Вироби з осики в гуцульському стилі чоловік різьбить упродовж 40 років. Каже, це дерево має силу зцілювати від багатьох хвороб

Минулого тижня на виставці "Барвиста Україна" в Національному комплексі "Експоцентр Україна" 70-річний Франтішек Пушкар демонстрував дерев"яні світильники — будинки та церкви в гуцульському стилі. Усередині кожного — електролампа.

Світильники чоловік вирізьблює протягом 40 років. Бере осику, бо вона не гниє та має енергетичну силу. Допомагає позбутися болю. Майстер не робить копій церков. Самостійно створює макети виробів.

— Я сам із Закарпаття, із міста Рахів, — розповідає Франтішек Пушкар. — Там більшість будинків раніше були з дерева. Тому мені ця культура близька. Свого часу зробив композицію. Відтворив хижі бідних селян із гірських сіл і будинки заможних ґазд. Поряд церкви в нашому стилі.

Майстер виготовляє будинок протягом 1,5 місяця. Для роботи купує дошки завтовшки 10 мм, завширшки 5 см. Елементи будівель випилює електролобзиком. Декоративний орнамент вирізьблює лезами для бритви.

— Елементи будиночка з"єдную клеєм ПВА, — розповідає Пушкар. — Столярний клей залишає коричневі розводи, а ПВА стає непомітним, коли висихає.

Готові світильники чоловік лакує. Морилкою не покриває. Каже, вироби тьмяніють. Не видно краси дерева.

— Свого часу один замовник попрохав зробити темну різьблену люстру, щоб пасувала до кольору меблів у кімнаті, — згадує Пушкар. — Скільки не намагався його переконати, що темна люстра втратить свою красу, не вірив. Я погодився зробити замовлення. Узяв з клієнта завдаток, але схитрував. Виготовив одну й ту ж люстру двох варіантів — темного та світлого. Коли чоловік прийшов, показав обидва. Тоді він погодився, що світле дерево виглядає благородніше, й купив вироби.

У Києві Пушкар живе 25 років. Каже, свого часу вирізьблював люстру Тарапуньці (актор Юрій Тимошенко. — "ГПУ"). Артистові сподобалася робота. Коли виріб був готовий, запросив майстра до столиці, щоб прикріпив у кімнаті. Згодом допоміг із роботою. Чоловік працював у тролейбусному депо. На дозвіллі вирізьблював.

Невеликий будинок Франтішек Пушкар продає по 120 грн. Церква середнього розміру з дзвіницею коштує 320 грн. За велику на дві бані просить 380 грн.

Зараз ви читаєте новину «Франтішек Пушкар вирізьблює церкви з осики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі