неділя, 22 квітня 2007 16:12

Франчуки об"єднали кухню з кімнатою

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянка Марія Франчук каже, що з кухні завжди бачить, що робить у кімнаті її донька Вероніка, якій у липні виповниться три роки
Киянка Марія Франчук каже, що з кухні завжди бачить, що робить у кімнаті її донька Вероніка, якій у липні виповниться три роки

38-річний підприємець Костянтин Франчук вісім років тому купив двокімнатну квартиру у "хрущовці" на столичному житловому масиві Відрадний. Тоді вона коштувала $12 тис. Спершу зробили косметичний ремонт — переклеїли шпалери в кімнатах, пофарбували вікна-двері, замінили сантехніку. Згодом Костянтин зрозумів, що помешкання треба переробляти кардинально.

— Кухня у квартирі була малесенька — шість метрів, — розповідає Костянтин. — Ніби й зручно — усе під рукою. Але обідати доводилося в кімнаті. Нам із жінкою пообідати вдвох на кухні було незручно.

Три роки тому Франчуки чекали на народження дитини. Костянтин вирішив переобладнати квартиру — об"єднати кухню й кімнату. З одного боку вхід до кухні закласти, з другого — продовбати. Вийшла двадцятиметрова кухня-студія.

— Між кухнею і кімнатою була гіпсова стіна, — каже чоловік.

Купили потужну витяжку, щоб запах не розносився  квартирою

— Я різав її звичайною ножівкою. Вирізаєш невеликий шматок, десь 50 на 50, відкладаєш, наче пазли. На цю роботу ми з Машиним братом Юрою витратили день.

Після перепланування Костянтинові Франчуку вдалося на метр подовжити вбиральню. До туалету приєднали коридорчик, який раніше вів на кухню. Там установили рукомийник, облаштували комірчину. Нові перегородки господар робив із випиляних шматків стіни. Блоки з"єднував гвіздками та шпаклівкою.

— Спершу думали замінити покриття на підлозі, — розповідає 28-річна Марія Франчук, розбираючи кухонний комбайн. — На кухні був кахель, у вітальні — паркет. А ми хотіли скрізь постелити ламінат. Знайомі відрадили. Сказали, що по ньому кроки будуть надто лункі. До того ж ламінат швидко витирається, втрачає колір.

Паркет у вітальні лакували наприкінці ремонту.

— Долівку лакував тричі через кілька днів, — згадує Костянтин. — На півтора тижні ми переїжджали до батьків дружини, доки підсихав лак.

Між кімнатою та кухнею залишилися невеликий шматок стіни і широкий арковий вхід. Франчуки купили потужну витяжку фірми "АРДО", щоб запах від плити не розносився квартирою.

— Наш ремонт тривав близько двох років, — зауважує чоловік. — Працювали після роботи й у вихідні. Майстрів не наймали, все робили самі. Допомагав Юрій. На будматеріали й кухонні меблі  потратили близько семи тисяч доларів. Зараз на це пішло б щонайменше 20 тисяч.

— Коли запитують, яка в мене квартира, я кажу: кухня — двадцятиметрова... — сміється Костянтин. — Більше питань не виникає. Всі думають, що живу в сучасній великій квартирі, а не у "хрущовці".

Дизайнер допоможе перепланувати житло

— Найчастіше кухню з кімнатою об"єднують у старих будинках, — розповідає директор столичної будівельної компанії "Інтербудсервіс" Вадим Малишко, 40 років. — Головне — щоб дозволяло розташування кухні й кімнати. Але потрібно враховувати, що від цього одна з кімнат стає нежитловою.
У ремонтних фірмах радять, аби квартиру оглянув дизайнер. Він може проконсультувати, як краще зробити перепланування. На будівельні роботи двом спеціалістам знадобиться три місяці. Разом із матеріалами ремонт коштуватиме $30 тис.

Зараз ви читаєте новину «Франчуки об"єднали кухню з кімнатою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі