понеділок, 04 січня 2021 07:11

Енергозберігаюча плівка утеплює хату

— Живемо в хрущовці, однокамерні вікна холодні, — каже 38-річна Катерина Моршинець із Черкас. — Коли нема великих морозів, то наче й тепло. А як похолодає, вікна вкриваються конденсатом, не встигаю витирати.

Планувала замінити склопакети на подвійні. Дізналася, що на віконну раму зсередини можна приклеїти енергозберігаючу плівку. Виконує роль додаткового скла, створює ще одну камеру. І пропускає світло.

Теплоізоляційні плівки на вікна бувають сонцезахисні й енергозберігаючі.

Перші називають ще тонувальними. Вони темніші за скло, мають світловідбивне напилення. Їх приклеюють на скло зсередини помешкання. Відбивають сонячні й теплові промені, що йдуть знадвору. У спеку в приміщенні стає прохолодніше й темніше. Зовні вікна нагадують дзеркала.

— Таку плівку кріплять, як наклейку, — пояснює продавець 36-річний Андрій Ратушний із Харкова. — Скло і саму плівку змочують мильним розчином, притискають і виганяють пластиковим шпателем повітря.

Сонцезахисне покриття не утримує тепла всередині помешкання. Для цього потрібна енергозберігаюча плівка. Її кріплять зсередини на віконну раму, щоб між склом і плівкою був 1 см. Вона прозора, цупкіша за сонцезахисну.

— Спочатку на раму кріплять двосторонній скотч, — говорить Андрій Ратушний. — На нього при­клеюють саму плівку. Зайві складки можна розрівняти феном.

1 кв. м сонцезахисної плівки коштує від 120 грн, енергозберігаючої — від 300 грн.

Зараз ви читаєте новину «Енергозберігаюча плівка утеплює хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі