понеділок, 15 жовтня 2012 00:15

Електросушарка зберігає в овочах смак і вітаміни

Автор: фото: Леся МЕЖВА
  Висушені фрукти й овочі Мирослав Котик складає у скляні банки, закриває капроновими кришками
Висушені фрукти й овочі Мирослав Котик складає у скляні банки, закриває капроновими кришками

57-річний Мирослав Котик із села Дубрівка Жовківського району на Львівщині назбирує 80-100 кг грибів — білих, лисичок, опеньків і підберезників.

— Часом умовляю невістку, щоб завезла машиною під польську границю. За одну ходку можемо дві торби грибів назбирати. Але от чистити і варити в сім'ї нікому. Сам пораюся. Невістка багато працює, глядить двох дітей. Не хоче консервувати гриби, — розповідає Мирослав Васильович.

Раніше він сушив гриби на сонці або ж на печі.

— Із погодою не завжди складається, бувають затяжні дощі. Сушені на печі гриби, буває, псуються, не долежують до Різдва, — розповідає чоловік.

Торік на день народження син подарував Мирославові Котику електричну сушарку для овочів і фруктів. Коштує 3 тис. грн. Схожа на невелику шафу з чотирма полицями.

Мирослав Васильович нарізує гриби тонкими пластівцями, розкладає одним шаром на полицях сушарки. Виставляє температуру +45°С. Коли підв'яляться, збільшує до +60°С. Із 10 кг свіжих грибів виходить 1 кг сушених. Так само Мирослав Котик сушить яблука. Тонко нарізані скибки висихають за два дні.

Після грибів та яблук заготовляє кріп, петрушку, перець-паприку та моркву. Сушить при +40°С упродовж 7-10 год.

— Ми пробували заморожувати перець. Але після морозилки він втрачає смак. А сушений розмочив у воді — і перець як свіжий. Невістка додає до салатів, супів, голубців, рагу. І колір не втрачає. Смак, ніби щойно з базару. Сушену моркву теж розмочуємо, щоб давати до супів. У сушеному вигляді овочі займають зовсім мало місця на полицях.

Висушені в електросушарці продукти можна зберігати два роки. Вони не висмажуються. Волога видаляється поступово. При цьому залишаються смак, колір, природний запах продукту. Максимально зберігаються мікроелементи і вітаміни.

— Також, виявляється, у сушарці можна розігрівати їжу. Тепер вона нам заміняє і мікрохвильову піч, — запевняє Мирослав Васильович.

Зараз ви читаєте новину «Електросушарка зберігає в овочах смак і вітаміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі