понеділок, 10 лютого 2020 00:31

"Дворняжка захищає двір не гірше породистого пса"

— Найсучасніші системи безпеки не гарантують того, що дім не обкрадуть, — каже черкащанин 48-річний Геннадій Людвіновський. — Іноді прості заходи і механізми вберігають від злодіїв не гірше за дорогі сигналізації.

Геннадій Людвіновський працював у охоронних фірмах. Радить, як уберегти дім простими методами.

— У приватному секторі безпека починається з паркану, — розповідає. — Має бути високим, міцним і непроглядним. Щоб з вулиці не було видно, що всередині. Найкращі огорожі — з цегли, каменю, декоративного бетону, профнастилу. Обов'язково з фундаментом, щоб унеможливити підкопування. Для надійності на верх паркану хазяї прикріплюють колючу спіраль, але це псує вигляд.

Вхідні ворота радить теж робити непроглядними, не нижче 2 м.

— Важливо, щоб між ними і парканом теж не було щілин, — пояснює. — Біля огорожі не варто близько садити дерева. А гілля в саду краще прорідити для огляду всього двору. Злодіїв відлякують собаки. Причому звичайна дворняжка захищає двір не гірше породистого пса.

Для захисту двору і будинку встанов­люють систему відеонагляду. Камери кріплять на стінах, стовпах електропередач. Вони ­фіксують рухи на подвір'ї. Господар спостерігає у реальному часі через додаток у смартфоні.

— Альтернативою ­дорогій системі відеонагляду є камери-обманки, — каже Геннадій Іванович. — Дешеві, а так само повертаються, дзижчать, блимають червоною лампочкою. Відлякує злодіїв звичайна наліп­ка на паркані "Ведеться відеоспостереження".

Крадіїв провокують вхідні двері, вікна чи балкони будинку, які легко відкриваються.

— Найкращі вхідні двері — металеві. На дерев'яні поверх можна набити лист металу, — говорить Людвіновський. — Ідеально, якщо вхідні двері подвійні, обоє із внутрішніми замками. Навісні зламати легко.

Вікна і балкон радить зробити важкодоступними.

— Довгі гілки дерев краще обрізати. На вікна приватних будинків та нижніх поверхів багатоквартирних домів краще поставити решітки. Важливо приварити, а не кріпити гайками.

Злодії не залізуть до будинку, якщо там є люди.

— У потрібний момент слід створювати ефект присутності, — каже Геннадій Іванович. — Допоможуть "розумні" розетки. Вони дистанційно вмикають чи вимикають світло, радіо, телевізор. Є пристрої, які відкривають міжкімнатні двері, імітують собачий гавкіт, плач дітей.

Узимку про присутність господарів свідчать сліди на снігу, порожня поштова скринька. На час відсутності треба просити сусідів забирати пошту, ходити подвір'ям, чистити сніг.

— Якщо господарів не буде довго — як варіант, здайте житло знайомим, — говорить Геннадій Іванович. — Але краще не приманювати злодіїв. Особиста сторінка в соціальних мережах — ваш ворог. Не хваліться новими покупками, дорогим майном. Не виставляйте фотографії з відпочинку чи з-за кордону, поки ви там.

Зараз ви читаєте новину «"Дворняжка захищає двір не гірше породистого пса"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі