понеділок, 01 червня 2020 07:55

Дренажні ями висушують двір

Автор: NASTROIKE.COM
  Підземна система водовідводу виконує у дворі три функції: постійно прибирає надлишкову вологу з верхніх шарів ґрунту, підживлює нижні шари у спеку і відводить моментальні інтенсивні потоки під час зливи
Підземна система водовідводу виконує у дворі три функції: постійно прибирає надлишкову вологу з верхніх шарів ґрунту, підживлює нижні шари у спеку і відводить моментальні інтенсивні потоки під час зливи

— Шість років жили в болоті, — згадує 40-річна Євгенія Столяр із села Лука під Києвом. — Бо побудувалися в заплаві річки. Ґрунтові води близько, весною все розливалося. Після найменшого дощу два дні у чвакотні ходили.

До 2000-х люди намагалися не зводити будинків у заплавах річок. Зараз споруджують у низовинах, на колишніх болотах, поряд із водоймами.

— Високі ґрунтові води — найбільша проблема нашої вулиці, — продовжує Євгенія Столяр. — Затоплюють септики, погреби, свердловини. У дощ на подвір'я можна вийти тільки в гумаках, під хату затікає. Дерева й кущі не ростуть, бо корені гниють. Газон постійно водою залитий, цвіте. Кротів вивести неможливо.

Забрати зайву вологу можна кількома способами. Най­ефективніший — підняти рівень ділянки. Хату ставлять на високому фундаменті, двір засипають землею.

— Деякі сусіди так і зробили, — каже Євгенія Столяр. — Один перед будівництвом завіз до сотні 30-тонних вантажівок піску із землею, розрівняв бульдозером. Двір став вищий на метр. Потім паркан на глибокому бетонному фундаменті робив, щоб не сповзав до сусідів. Вийшло добре, але обійшлось у понад 100 тисяч гривень.

Другий піднімав ділянку дешевою глиною. Йому возили вантажівки з Києва, коли фундаменти під багатоповерхівки копали. Зробив ще гірше, бо вода тепер стоїть зверху. У дощ має на подвір'ї болото, у спеку — камінь. Цей варіант нам теж не підходив, бо хата на низькому фундаменті і двір рослинами засаджений.

Столяри зробили в дворі дренаж. Трохи підсипали ділянку чорноземом. Із верхніх шарів ґрунту зникла надмірна волога.

— Дренаж виконує три важливі функції, — розповідає будівельник 44-річний Максим Шуляк із Києва. — Перша — знижує рівень ґрунтових вод. Волога стікає з верхніх шарів у дренаж. Газон ніколи не стоїть залитий. По ньому можна ходити у дощову осінь чи весну. Друга — у спеку дренаж підживлює землю знизу. На метровій глибині земля завжди мокра. Третя — прибирає миттєву інтенсивну вологу. У зливу потоки з водостічних труб вимивають ґрунт, роблять канави, в які провалюється тротуарна плитка. Грамотний дренаж відводить потоки вглиб.

Дренажну систему роблять залежно від висоти ділянки, її площі й кількості надвірних ­споруд.

— Найпростіша — це п'ять-шість ям у дворі, — продовжує Максим Шуляк. — Завбільшки метр на метр і стільки ж у глибину. На дві третини заповнюють крупним щебенем чи битою цеглою. Прикривають геотекстилем і засипають землею. Ями не видно, зверху можна саджати квіти і кущі. Кожна вбере 300–400 літрів води.

За більшої кількості вологи ями копають глибші. Всередину опускають бетонні кільця діаметром 1 м, накривають бетонною кришкою і засипають.

— Обійдуться дорожче, але заберуть удвічі більше води, — каже Максим Шуляк. — У такі підземні колодязі відводять воду з водостічних труб, захистивши двір від зливових потоків. Або з місця, де миєте машину — щоб мийні засоби не отруювали ґрунт.

Замість кількох малих дренажних ям можна викопати одну велику.

— Всередину опускають бетонне кільце діаметром до 2 мет­рів, — продовжує. — У дворі треба прокласти дренажні труби. Це пластикові каналізаційні труби діаметром 110 міліметрів. У стінках свердлять отвори, кладуть у канавки глибиною 40 сантиметрів. Обсипають щебенем, накривають текстилем і засипають. Така система забере вологу у верхніх 30 сантимет­рах землі.

Для ефективності водовідводу майстер радить підняти двір на 10 см.

— Жодна система не врятує, коли всю заплаву залило, а ваше подвір'я такої ж висоти, — пояснює. — Оці 10 сантиметрів над загальним рівнем завжди будуть сухі. Для комфорту цього вистачить.

Зараз ви читаєте новину «Дренажні ями висушують двір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі