четвер, 19 серпня 2010 00:54

Дозвіл на прибудову мають дати сусіди

Торік у вересні киянка 47-річна Тетяна Кащур почала робити прибудову до однокімнатної квартири на першому поверсі. Завершила навесні. Каже, було би більше грошей, зробила б швидше.

— У мене "гостінка" на 20 "квадратів". Це не дім, а конура. Добудували ще 11 метрів. Вийшов робочий кабінет. Там у мене стіл із комп"ютером, полиці з книжками, невеликий диван. Дуже зручно. В іншій кімнаті спальня. Прибудову планували зробити за 5 тисяч доларів, пішло біля 7. Довелося влізти в борги.

Найбільший клопіт — легалізувати самовільну добудову. Умови дуже жорсткі. Крім довідок із пожежної, санстанції, жеку, газової служби, потрібна згода всіх сусідів.

— Кожен має написати письмову заяву і з документами на своє житло принести в жек. Зрозуміло, що ніхто не схоче витрачати свій час і бігати по конторах. Тому більшість людей своїх прибудов не легалізують.

Іще одним порушенням закону є відсутність офіційного плану на прибудову. Кажуть, така робота тягне на кілька тисяч доларів. Квартиру без цього не можна продати, купити чи передати у спадок.

— Мав клієнта, який у спальному районі до кімнати добудував іще одну, — каже столичний дизайнер Олег Ляшко, 37 років. — Вона за розмірами більша, ніж та, яку купував. Зробив власний вхід із вулиці. Утеплив стіни, щоб зимою не було холодно. При вході з двору невеликий коридор, потім вітальня і зал. Власний вхід в основному роблять офіси, які купують квартири для роботи з клієнтами.

Якщо спершу добудовувати, а потім легалізувати роботу, то потрібно буде сплатити штраф 170–850 грн. Такого, щоби зносили самовільно зроблену прибудову, майже не буває.

Зараз ви читаєте новину «Дозвіл на прибудову мають дати сусіди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі