середа, 14 травня 2008 14:52

Довжину суконь можна змінювати протягом дня

Автор: фото: Роман ШИШАК
  Олена Даць (праворуч) із подругою Анастасією Грень, 24 роки, одягнули сукні з весняно-літньої колекції. З власницею львівського бутика ”Віа Кавур” дизайнерка займалася бальними танцями
Олена Даць (праворуч) із подругою Анастасією Грень, 24 роки, одягнули сукні з весняно-літньої колекції. З власницею львівського бутика ”Віа Кавур” дизайнерка займалася бальними танцями

На Паризькому тижні моди навесні Україну представляли дизайнерки Олена Даць і Анна Бублик. Показ відбувався в салоні моди "Зіп Зон". Там українки показували нові колекції одягу на весну-літо.

З Оленою Даць, 30 років, зустрічаємося у львівському кафе. Тендітна львів"янка одягнена у білу шовкову сукню летючого крою. Її пошили за ескізом дизайнерки. Під час бесіди вона доброзичливо усміхається і схвильовано поправляє комірець плаття.

У дитинстві Даць займалася бальними танцями. Звідти, стверджує, й починається її історія як дизайнера.

— Наша хореограф так любила балет, що навіть костюми для виступів шила сама. Ми ходили до неї в гості, допомагали розшивати спідниці блискітками. Відтоді я полюбила шити. Після закінчення школи вступила до Львівської академії мистецтв. Під час навчання остаточно зрозуміла, що не уявляю свого життя без моделювання одягу.

Сукню ви пошили собі сама?

— Звичайно! Нові сукні у моєму гардеробі з"являються випадково. Переважно тоді, коли йду на якусь урочистість. У магазині не можу підібрати собі штани й піджак — усе завелике. Полюбляю трикотажні речі, часто їх купую. Вважаю, що ця тканина перемагає у ХХІ столітті.

Чому ж тоді шиєте переважно із шовку?

— Уявіть, що три місяці працюєте з шовком цілий день. Тримаєте його в руках. Звісно, тканина обов"язково мусить бути така, яку любиш. Щоб не набридла. Натуральний шовк буває і костюмний, і трикотажний. Вважаю його хорошим для літа, взимку, як правило, працюю з вовною.

Використовуєте у своїх колекціях переважно чорний і бежевий кольори. Чому?

— Сама люблю поєднання цих відтінків і дуже комфортно почуваюся в такому одязі. Впевнена, що жінка, яка зранку ще не зрозуміла, що у неї за настрій, вибере речі саме цих відтінків. Проте буйства кольорів ніхто не відміняв! Зараз мода намагається наголосити на індивідуальності. Під час спілкування з людиною, одягнутою в чорне, більше уваги звертатимете на обличчя, рухи і жести. У чорному можна або сховатися, або виділитися і зацікавити людину собою, а не одягом.

Модниці сперечаються, чи сумка і взуття обов"язково мусять бути одного кольору?

— Аксесуари роблять акцент в образі. Мені подобається, коли мешти й торбинка однакового кольору. Однак жінка має пам"ятати і про решту вбрання. Мешти підбирають також і до курточки чи паска. Торбинка може бути в тон одягу. Я не можу стверджувати, що ось, приміром, круглий носочок пасує до круглих ручок на сумці. Добре, якщо жінка живе за настроєм, підбирає гардероб підсвідомо. Так роблять француженки.

А як французи сприймають український одяг?

— "Пошито в Україні" поважають. У Парижі показую речі на вішалці, а не на моделі, як у Києві. Творити на вішалку мені важко. Думаю не про те, в якій кофтинці людина йде вулицею, а з яким настроєм. Це різні речі. Вже потім образи стають класичною маєчкою чи сукеночкою.

У моді всі кольори веселки

Чи відрізняється одяг, показаний на Українському тижні моди, від того, що везете до Парижа?

— За кордон везу тільки частину колекції, практичну, спрощену за кроєм. Її легше шити масово. У жінок усього світу спільне бажання: вони прагнуть гарно, зручно й водночас вишукано виглядати протягом дня.

Є твердження, що стильно одягатися може дозволити собі тільки людина, яка багато заробляє. Ви погоджуєтеся?

— Гроші дозволяють вибрати розкручені марки або найкращу тканину. Людині з невисокими статками, можливо, доведеться витратити більше часу, щоб знайти достойну річ. Головне — знайти свій стиль і образ. Зараз питання, чи ти гарно виглядаєш, полягає в тому, чи гармонійно ти поєднуєш своє внутрішнє із зовнішнім. А вже до цього додаються такі практичні речі, як штани і спіднички. Важливо, як ти себе показуєш у цьому одязі. Тут жодні гроші не допоможуть.

Скільки речей потрібно для базового гардероба?

— Звісно, класичний набір — одні брюки та кілька блузочок. Однак мені подобається змінювати образ жінки за допомогою сарафана. До нього легко підбирати різні за стилем блузки й майки. Так одягатися дешевше і можна змінювати настрій — на вечір романтичніший, для роботи стриманіший. Довжину суконь із моєї колекції на весну-літо можна міняти протягом дня. Шнурки та паски дозволяють робити їх із довших коротшими й навпаки. Сукні з відкритими колінами та асиметричними краями викликають у жінки один настрій, симетрія — інший.

Чи може жінка середнього достатку одягатися від Олени Даць?

— Цілком. Після Українського тижня моди разом із мережею магазинів "Модний квартал" відбираю речі для тиражування. Спідниці та блузи ТМ "Олена Даць Галері" у мережі цих магазинів продають від 50 доларів. Дизайн цих моделей спрощують, підбирають простіші тканини. Хоча деякі речі виходять складніші за кроєм, аніж подіумні. Дещо з них мені навіть більше подобається.

Що в моді цієї весни?

— У моді всі кольори веселки, летючість силуету. Повертаємося до ретро. Актуальні підкреслена та трохи завищена талія і в спідницях, і в штанах. Спідниці краще підбирати з летючої тканини. Пояси модні шкіряні, з коралами, камінцями і з ланцюжків.

Зараз ви читаєте новину «Довжину суконь можна змінювати протягом дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі