неділя, 20 травня 2007 16:50

До вишиваних тунік підбирають широкий пояс

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Киянка Людмила Івахненко носить блакитну лляну туніку, яка дісталася їй від мами. Одягає її під штани
Киянка Людмила Івахненко носить блакитну лляну туніку, яка дісталася їй від мами. Одягає її під штани

"Під час генерального прибирання в квартирі я знайшла в шафі туніку ніжного блакитного кольору, — розповідає киянка Людмила Івахненко, 30 років. — Річ геніальна. Вона холодить улітку, тому що пошита з натурального совдепівського льону, в якому ані грама синтетики немає".

Туніці щонайменше 30 років. Люді вона дісталася від мами — у 70-х були модними платформи й вільні сукенки. На етикетці було написано, що виробник — Одеська фабрика. Від часу плаття трохи постраждало. Десь шов залежався, десь пляма. А ще мама колись попрала туніку з брошкою — від металу лишилися іржаві сліди.

Розрекламовані засоби, що мали б вивести іржаву пляму, не допомогли. Людмила скористалася методою бабці — капнула сік лимона. Так вивела іржу.

— Зараз ця річ головна у моєму літньому гардеробі, — додає Івахненко. — До неї найчастіше одягаю брюки. Хоч туніку можна носити і до спідниць.

Плями вивела лимонним соком

Людмила вважає, що жінкам треба час від часу "перелопачувати" свої шафи. Там можна знайти не одну "хітову" річ.

— У цьому сезоні знову модні лляні туніки, — розказує консультант столичного магазину "Манго" 22-річна Тетяна. — Пошиті у формі тюльпана — розширені посередині і звужені донизу. Найчастіше жінки купують білі, чорні та пастельні. А ще — вишивані туніки. До них підбирають широкі пояси, якщо хочуть підкреслити талію. У магазинах на Хрещатику туніки коштують 180–250 гривень. У "Терранові" можна купити трикотажні, у "Манго" — лляні, у "Селі" — бавовняні.

Оригінальні речі трапляються і на невеликих базарах, розповідає 25-річна київська студентка Анастасія Гайшенець. На ринку біля універсаму "Позняки" дівчина знайшла розкладку індійських товарів.

— Туніки лежали зібгані в коробці, — розповідає Настя. — Усе це було дуже схоже на секонд-хенд. Виявилося, це товар, який не продали минулого сезону. З того вороху я вибрала туніку — червону з жовтими розводами. Коштувала вона 60 гривень. Торік такі продавали по 130 гривень.

Довгі блузи із шифону коштують найдешевше

На Лук"янівському базарі в Києві можна купити шифонові туніки за 55 грн. Моделі великих розмірів на косий виріз до стегна обшиті плетеною тасьмою. На менших туніках — геометричні орнаменти шовковою ниткою. За такою ж ціною можна знайти бавовняні туніки з машинною вишивкою у магазині "Все по 55", на виході з метро Святошин.
Туніки на індійський мотив із віскози за 95–120 грн продаються в ТЦ "Самсон" на Контрактовій площі. Моделі прошнуровані на грудях, а горловина обшита металевими монетами. У сусідньому відділі, де продають одяг великих розмірів,  туніки з віскози коштують 265–295 грн.
— Ці дорожчі, бо вони кріпляться на спеціальній шнурівці знизу і на рукавах, — знімає модель із вітрини продавець відділу. — Шнурівка дозволяє регулювати довжину туніки залежно від погоди та одягу, під який її будете носити.
Розмальовані квітами короткі туніки з китайського шовку продають за 120 грн у магазині "Елегант" біля нового виходу з метро Дарниця. Великий вибір шовкових тунік до коліна в магазині "Жіночий одяг" на бул. Шевченка, 58 пропонують за 199 грн. Чорно-білі туніки зі стрічками під груди із штучного шовку можна знайти в ТЦ "Квадрат" на Лук"янівській за 380–455 грн.

Зараз ви читаєте новину «До вишиваних тунік підбирають широкий пояс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі