середа, 23 травня 2007 14:56

Для проточного водонагрівача потрібна надійна проводка

Щоліта в різних районах столиці на два тижні вимикають гарячу воду. У Києві зазвичай перебоїв із водою немає. Тому таку "профілактику" більшість жителів столиці сприймають як стихійне лихо. Тож починаючи з травня в магазинах побутової техніки кияни активно купують невеликі за розміром проточні водонагрівачі. Ще одна причина їхньої популярності — дачний сезон.

65-річний киянин Віктор Матвієнко кілька тижнів тому купив проточний водонагрівач для дачі в Бородянці.

— Обходив кілька великих магазинів, — згадує Віктор Васильович. — Невеликого водонагрівача ніде не було. Пропонують накопичувальні, з великим баком. Та нам із дружиною такий не треба — на дачі буваємо тільки влітку, та й то нечасто. А з баком коштує чи не утричі дорожче.

Кілька моделей проточних водонагрівачів "Поларіс" (компанія російська, збирають у Китаї) продають у "Ельдорадо" на Подолі. Є прилади потужністю 3,5 і 5,5 кВт.

— Проточний водонагрівач дуже енергоємний, — розповідає 25-річний продавець крамниці "Ельдорадо" Роман Сидоренко. — Тому у старих будинках для безпеки краще провести від розподільного щитка додаткову проводку з товстим дротом — діаметром не менш як два з половиною сантиметри. Нещодавно жінка купила проточний водонагрівач, а за кілька днів принесла назад. Каже: він не працює. Потім з"ясувалося, що від високої напруги "полетіла" розетка. Хоча будинок у них і новий, із сучасними вимогами до електромереж.

До 25 градусів вода нагрівається за лічені хвилини

Проточний водонагрівач підключають до крана. Холодна вода проходить через два тени у приладі. До кімнатної температури нагрівається миттєво. До +25 градусів — за лічені хвилини.

Найпростіший водонагрівач у "Ельдорадо" коштує 200 грн. Температура води залежить від напору. Що сильніше потік, то вона холодніша. У деяких моделях є терморегулятори — можна нагрівати воду більше або менше. Фірма "Поляріс" продає і проточні водонагрівачі з електронною системою керування. На рідкокристалічному дисплеї висвічується температура.

— На деяких нагрівачах ставлять регулятор потужності, — зазначає Роман Сидоренко. — Наприклад, щоб помити посуд, ставите на три з половиною кіловати. А для душу — на повну потужність, на п"ять із половиною.

Такий прилад за хвилину нагріває до кімнатної температури 4,5 л води.

— Якщо хочете, щоб теплої води вистачало на нормальний душ, краще відразу взяти проточний водонагрівач на сім кіловатів, — радить продавець "Епіцентру" на столичних Позняках Олександр Мішута, 23 роки. — Навіть коли одночасно відкрити теплу воду і на душ, і на раковину, вона буде гарячою. Але на сім кіловат треба дріт діаметром 4 міліметри. А ще треба, щоб тиск води у трубах був нормальним — не нижче, ніж 6 атмосфер. Інакше водонагрівач не працюватиме.

Віктор Матвієнко купив водонагрівач "Поларіс vega S 5,5" із двома насадками — для крана й для душу. В "Ельдорадо" він коштує 329 грн. Схожий прилад ізраїльської фірми в "Епіцентрі" продають на 100 грн дорожче.

Тиждень тому у квартирі Матвієнків на Позняках відключили гарячу воду. Водонагрівач на дачу родина ще не відвезла, тож одразу підключили.

Скільки коштує проточний водонагрівач

Фірма, назва моделі Потужність, кВт Ціна, грн Мережа
Поларіс vega S 3,5 (кран) 3,5 200 Ельдорадо
Поларіс vega S 5,5 (душ/кран) 5,5 329 Ельдорадо
Атмор Kaizer (душ) 5 340 Епіцентр
Поларіс mercuri 5,3 (SD/OD)
з електронним керуванням
5,3 399 Ельдорадо
Атмор lotus (душ) 7 425 Епіцентр
Коспел — EPJ-5,5 6 978 Епіцентр
Зараз ви читаєте новину «Для проточного водонагрівача потрібна надійна проводка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі