вівторок, 17 вересня 2019 05:41

Для приготування яблучного соку купують центрифужну соковижималку

 

— Готую сік шнековою машиною два місяці. Купила її за 3 тисячі гривень, — розповідає киянка Людмила АРШИНЮК, 28 років. — Раніше працювала центрифужним приладом. Шнекова краща. Сік виходить густіший, у ньому залишається більше м'якоті.

Чавить помідори, апельсини, яблука, кавун, диню, цитрусові. Для приготування моркв'яного соку овоч дрібно нарізають.

— Усе виходить із багатшим смаком, — говорить. — Після віджиму на центрифужній залишається більше піни і сік швидше псується. Яблучний після звичайної втрачає колір, після шнекової — ні.

Соковижималки коштують від 200 грн. Найдешевші — китайських виробників. За типом бувають пристрої для виробництва соку із цитрусових, шнекові й центрифужні.

— Перед купівлею варто визначити, який продукт перероблятимете, — розповідає менеджер компанії "Куолітітектрейд" Ігор ІВАНОВ, 37 років. — Різні пристрої краще чи гірше підходять для різної їжі.

Машина для цитрусових працює на невеликих обертах. Зазвичай має 150–200 ват потужності. Дає якісну м'якоть і сік. Цитрусові можна переробляти й у шнековій та центрифужній, але якість переробки нижча. Шнекова — універсальна. Працює на невеликих обертах, але завдяки пресу якісно вичавлює рідину. Такий прилад здатен видобути сік із петрушки і навіть горіхів.

— Яблука й моркву легше і швидше опрацьовувати центрифужною машиною, — говорить Ігор Іванов. — Шнекова витриваліша, але повільніша. Після віджиму помідорів на ній залишається тільки шкірка і кісточки. Така соковижималка — тиха, принаймні порівняно з центрифужною.

Одна з важливих переваг цього типу — наявність реверсу. Можна увімкнути хід назад, щоб розвантажити механізм, якщо забився.

Майже всі сучасні соковижималки оснащені запобіжниками від перегрівання. Виняток — бюджетні моделі до 1,5–2 тис. грн. При виборі пристрою звертають увагу на двигун і сітку в центрифужних. Неякісна сітка — тонка і з часом руйнується.

— Для щоденного використання може вистачити й 400–600-ватної машини, — радить Ігор Іванов. — Для приготування консервації варто взяти прилад "із запасом", щоб електродвигун не згорів від інтенсивного й тривалого навантаження. 800–1300 ват має вистачити для таких потреб.

Шнеки в іншому типі пристроїв бувають цільнометалеві, пластикові, виготовлені з суміші елементів. Металевий стійкіший до навантажень.

— Для виготовлення соковижималок використовують харчову нержавійку та пластик, — говорить Ігор Іванов. — Загалом неважливо, в який корпус вмонтують начиння — металевий чи пластиковий. Але машина з металу важча, тож стійкіша.

Пластикові ніжки соковижималки можуть подряпати делікатне покриття. Пристрій може вібрувати, їздити по столу. Краще брати з прорезиненими опорами або на присосках.

— Зазвичай дешеві китайські бренди комплектують свою продукцію начинням, характеристики якого слабші, порівняно з європейськими аналогами, — розповідає Ігор Іванов. — Деякі продавці торгують нелегальним товаром, що не пройшов державної сертифікації. Здебільшого цим займаються інтернет-магазини. Так можна купити "кота в мішку", деталі для якого можуть виготовляти з вторинно переробленого матеріалу невідомого походження.

Зараз ви читаєте новину «Для приготування яблучного соку купують центрифужну соковижималку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі