понеділок, 17 вересня 2007 14:37

Для обробки стін варто купувати легку шліфувальну машину

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Менеджер столичної компанії ”Будмат-Україна” Вадим Гаркуша показує, як заправляти шліфувальну стрічку у віброшліфмашину ”Гранд-М ПШМ-280”. Це нова марка електроінструментів, яка в роздрібних мережах з’явиться наприкінці вересня
Менеджер столичної компанії ”Будмат-Україна” Вадим Гаркуша показує, як заправляти шліфувальну стрічку у віброшліфмашину ”Гранд-М ПШМ-280”. Це нова марка електроінструментів, яка в роздрібних мережах з’явиться наприкінці вересня

41-річний киянин Олександр Мельник почав робити ремонт в однокімнатній квартирі на Оболоні. Чоловік вирішив вирівняти стіни в кімнаті. Майстрів не викликав, за роботу взявся сам.

— Із електроінструментів у мене лише "бошівський" дриль, — каже Олександр Іванович. — А шліфувальним інструментом ніколи не користувався. А тут же після штукатурки треба пройтися наждаком по стінах.

По шліфувальну машину пішов до магазину. Від базару Олександра відрадили друзі. Мовляв, там багато інструменту не нового, а відремонтованого, тому гарантії, що добре працюватиме, — жодної. Мельник хотів підібрати універсальну шліфмашину — для дерева, штукатурки, пластику й металу.

У будівельних магазинах продають кілька видів шліфмашин. Стрічкові — смужка наждаку їздить по колу, як гусениця трактора. Віброшліфувальні машини — прямокутник наждаку кріпиться до платформи, яка рухається вперед-назад. Ексцентрикові мають круглу платформу, яка крутиться.

До універсальних шліфмашин продавці ставляться скептично. Бо багатофункціональні прилади мають маленькі насадки і годяться хіба що для шліфування невеликих поверхонь. Спеціалісти кажуть, що для кожної роботи треба купувати окрему машинку.

— Стрічковою добре обробляти паркет перед лакуванням, — розповідає продавець будівельного магазину "Олді" Олександр Іванов, 34 роки. — Вона візьме велику площу й захвачує місце біля самого краю стіни. Але пошліфувати штукатурку цією машиною складно. Стрічкова машина важить близько трьох кілограм. Якщо вирівнювати нею штукатурку на стіні, руки швидко втомляться. Для такої роботи краща віброшліфувальна машина. Вона працює повільніше, але відшліфує стіну краще. Важить до двох кілограмів.

На шліфувальні машини ставлять м"яку насадку з хутром

Платформа круглої ексцентрикової шліфмашини захоплює невелику площу. Такий інструмент зручно використовувати при шліфуванні вигнутих поверхонь, коли доводиться обробляти кути.

У магазині фірми "Мін" на вул. Глибочицькій, офіційного представника інструментів "AEG", продають кілька шліфмашин фірм "AEG", "Бош", "Скіл". Олександрові Мельнику сподобалася прямокутна шліфмашина "Скіл 7365", якою обробляють стіни після штукатурки. Прилад має світлодіоди, які  визначають силу натиску.

— Якщо на шліфмашину сильно тиснути, рука швидко втомиться, — каже 27-річний Андрій Вичавка із фірми "Мін". — У цьому приладі силу натиску регулює машина. При нормальному зусиллі світиться зелена лампочка індикатора. А коли майстер перетискає — загоряється червона. Єдина незручність — ця машина має лише одну швидкість.

Приладом із різними швидкостями працювати зручніше. Бо для грубої обробки пофарбованих поверхонь треба низька швидкість, а для твердих порід дерева та штукатурки — велика.

— Майже універсальний варіант для різних поверхонь — машина із круглою шліфувальною насадкою, — каже 35-річний Вадим Гаркуша з компанії "Будмат-Україна", яка займається оптовим продажем електроінструментів.

Таким приладом можна шліфувати і полірувати вироби з дерева, металу, пластику. Круглим диском обробляють прямі й вигнуті поверхні. Для полірування замість шліфпаперу на такі машини ставлять м"яку насадку з хутром.

— Для шліфування стін бажано, щоб машина підключалася до пилососа, — радить Вадим Гаркуша. — Пилозбірник невеликий і швидко забивається. А при обробці штукатурки пилу багато.

Найкращими вважаються німецькі шліфмашини "Метадо", "Бош" і японські "Макіта". Та найдешевша машина цих фірм коштує понад 700 грн. Продавці порадили чоловікові купити круглу шліфувальну машину німецької компанії "Борт BES-380" за 174 грн. За потужністю і характеристиками "Борт" не поступається "Бошу".

— Найближчим часом у крамницях можна буде купити інструмент під торговельною маркою "Гранд-М", — розповідає Вадим Гаркуша. — Це російсько-німецька розробка. Недорогий електроінструмент для дому.

Віброшліфмашина "Гранд-М ПШМ-280" уроздріб коштуватиме близько 200 грн, а стрічкова "Гранд-М ЛШМ-730" трохи більше 300 грн. Інструмент інших виробників з такими ж характеристиками на 200–300 грн дорожчий.


Скільки коштує шліфувальна машина


 Назва Тип  Потужність, Вт  Ціна, грн  Мережа 
 Борт BES-380  ексцентрикова  380  174  Будмат-Україна
 Ферм Фрос-450  ексцентрикова  450  200  Олді
 Кінзо 25С34  ексцентрикова  380  218  Епіцентр
 Блек енд Декард  віброшліфувальна  135  228  Епіцентр
 DWT EX-125VS  ексцентрикова  450  228  Епіцентр
 Скіл 7365  віброшліфувальна  240  320  Мін
 Хітачі SV12SG  віброшліфувальна  200  598  Епіцентр
 Скіл 7620  стрічкова  650  600  Мін
 Макіта 9910  стрічкова  650  806  Олді
 AEG VSE 220  віброшліфувальна  260  950  Мін
 Метадо SXE425XL  ексцентрикова  400  998  Епіцентр
 Бош GEX125AC  ексцентрикова  340  1546  Мін
 Фестул ETS150EQ  ексцентрикова  310  1930  Епіцентр


Шліфувальні стрічки підходять до різних машин

Для кожного матеріалу використовують насадку зі шліфувальним матеріалом відповідної щільності. Пластик і дерево обробляють насадкою грубої зернистості (24–60), алюміній — середньої зернистості (120). Насадки з дрібною зернистістю (180) застосовують для повторного шліфування після того, як матеріал оброблять грубою шліфовкою. Шліфувальні стрічки бувають двох видів. Вони підходять для машин будь-якого виробника.

Зараз ви читаєте новину «Для обробки стін варто купувати легку шліфувальну машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі