середа, 06 лютого 2008 14:21

Дизайнер Тетяна Москівець одягає депутатів і урядовців

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Дизайнерка Тетяна Москівець із селища Решетилівка на Полтавщині показує сукню з атласу, оздоблену ажурною вишивкою ришельє. Її пошила торік на випускний для своєї внучки Марії
Дизайнерка Тетяна Москівець із селища Решетилівка на Полтавщині показує сукню з атласу, оздоблену ажурною вишивкою ришельє. Її пошила торік на випускний для своєї внучки Марії

Тетяна Москівець, 54 роки, із селища Решетилівка на Полтавщині моделює одяг. Дизайнерка поєднує ручну й машинну вишивку, в"язання гачком. Вироби прикрашає бісером. Свої ідеї вона патентує.

— Разом із ліцеїстами ми створили колекцію одягу "Білий лебідь", — розповідає Тетяна Москівець. 15 років вона викладає машинну вишивку в Решетилівському художньому ліцеї. — У тих моделях 2004-го дефілювали дівчата в Полтаві на конкурсі красунь. Сукні, блузки, костюми і навіть парасольки були з ажурною вишивкою — білим по білому. Раніше так вишивали лише штори, серветки, наволочки. Спершу всі дивувалися: "Куди вона тих дірок наробила?" А тоді це стало модним.

Дизайнерка шиє верхній одяг, сорочки, сукні, брюки. В"яже біжутерію до виробів. Приймає замовлення з усієї України. Чотири роки поспіль розробляє костюми для керівника проекту "Сорочинський ярмарок" Світлани Свищевої.

— Я погодилася повторити лише один її костюм, — каже жінка. Торік Світлана Іванівна відкривала в ньому ярмарок. Жакет і брюки з ришельє, вишиті соняшниками, волошками й ромашками. Свищеву довго обдивлявся Вадим Гуржос — тодішній заступник губернатора Київщини. Нині він працює у міністерстві транспорту. Сказав, що без ума від цього костюма, і попросив пошити такий його дружині. А тоді контролював мене по телефону. Їздить Полтавщиною з Януковичем і дзвонить: "Тетяна Олександрівна, як у вас справи?" За три тижні впоралися. Віддала його за 4800 гривень.

Заступник міністра культури Ольга Бенч торік на ярмарку замовила дизайнерці два костюми. Щодня носитиме сірий кардиган із вишитими геометричними фігурами та джинсовими вставками і такі ж брюки.

Парасольки були з ажурною вишивкою — білим по білому

Майстриня виносить із кімнати жакет із мозаїчної сітки зеленого, чорного та коричневого кольорів, розшитий маками й ромашками.

— А в цьому костюмі Ольга Бенч виходитиме на сцену, — розповідає Тетяна Олександрівна. — Він уже майже готовий. Учора всі квіточки прикріпили. Вони об"ємні, бо кожну деталь окремо вишивали гладдю і пришивали до основного малюнку.

Із рукавів звисають кольорові нитки. На клинцях спідниці вишиті маки. Усе прикрашено бісером. Такий костюм коштує 4 тис. грн.

Для вишивки майстриня використовує муліне, шовк, поліестер.

— Модель розробляю сама. Малюнок одразу, без ескізів, наношу на тканину. А тоді машинкою вишиваємо, коригуємо вручну. Хоча більшість майстрів просто заганяє його в комп"ютер і запрограмовує машину. А так неможливо передати всі тони.

Поетесі Марії Бойко Тетяна Москівець шила костюми, меру Полтави Андрієві Матковському вишивала сорочки, одягала нардепів-рухівців.

— У парламенті вже черга на мої костюми, — сміється майстриня. — Поїду до Києва приймати замовлення.

Три роки тому дизайнерка відкрила майстерню в літній кухні. У невеличкій кімнатці стоять чотири швейні машини. Жінка працює там із колегами.

Зараз ви читаєте новину «Дизайнер Тетяна Москівець одягає депутатів і урядовців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі