Ексклюзиви
понеділок, 12 серпня 2019 00:00

Декоративним млином прикривають люк каналізації

Автор: Фото надане Олегом Лутом
  Олег Лут із Черкас виготовляє декоративні візочки, криниці та будиночки Баби Яги
Олег Лут із Черкас виготовляє декоративні візочки, криниці та будиночки Баби Яги

— Ідея виготовлення декоративних предметів для саду виникла випадково, — розповідає 32-річний Олег Лут із Черкас. — У садочку, куди ходить мій син Кирил, попросили зробити годівничку для птахів.

— Виготовив, відшліфував. Всім сподобалося. Попросили змайструвати пісочницю. Зробив швидко. А потім ще й млин. Сам придумував, розраховував пропорції. Довелося трохи поморочитися, щоб крутилися лопаті. Витратив два дні.

Після того декоративні колодязі, візочки й млини у Олега почали замовляти родичі та знайомі.

— Шукав в інтернеті, як зробити ще краще. Гроші брав лише за матеріали і на дорогу. Бо живу в ­Черкасах, а майструю у батьків у селі. Тепер виготовляю кринички, візки і будиночок Баби Яги. Потроху скуповую інструменти. Є вже електролобзик, дриль, фуганки, круги для шліфування, пилки. Використовую соснові дошки та бруски. Хочу, щоб згодом це захоплення давало дохід сім'ї, — каже Олег.

Декоративна криничка ручної роботи заввишки 1 м, розмір — 55х55 см. Коштує 2,5 тис. грн. Візок обійдеться в 800 грн, а будиночок Баби Яги — 3 тис. грн.

— Декоративні млинки або колодязі для саду виготовляю понад шість років, — говорить 43-річний Петро Безщасний зі Сміли на Черкащині. — Під ними можна заховати люк каналізації чи поставити на дитячому майданчику. Один чоловік замовив млинок під вуличний туалет.

Працювати починає з креслення.

— Під час роботи відмічаю, що вже готове. Користуюся рулеткою, лінійкою чи косинцем, молотком, дрилем, рівнем і олівцем. Шліфування можна виконати наждачкою. В мене є машинка. Пиляю пилкою з дрібними зубами або лобзиком. З'єдную дошки шурупами чи саморізами, болтами. Але можна і цвяхами. Використовую фанеру, дошки, рейки, бруски, металеві куточки. Лопаті роб­лю з вагонки. Нею обшиваю і корпус. Хоча можна і рейками. Все просочую речовиною для захисту від вологи й шкідників. Розміри деталей залежать від величини млина.

Зараз ви читаєте новину «Декоративним млином прикривають люк каналізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути