понеділок, 03 березня 2008 14:50

Дачні світильники заряджаються від сонячної батареї

Киянин Віталій Шевченко, 40 років, купив для дачного будинку чотири садові світильники російської фірми "Космос". Вони працюють від пальчикових акумуляторів, які заряджаються від сонячної батареї.

Світильник зроблений у вигляді керамічної фігурки із трьох грибів — великого і двох менших. Лампочка стоїть у найбільшому грибові. Зверху розташована пластинка сонячної батареї.

— Раніше в нас на дачі були звичайні садові лампи — такі невеликі прожектори, — розповідає Віталій. — Я проклав по землі дроти та підключив їх до електромережі. Але в будинку потрібно було щовечора вмикати освітлення. А ці світильники працюватимуть незалежно від того, є хтось на дачі чи ні.

Торік Михайло, сусід Шевченка по дачі, поставив біля свого будинку німецькі світильники, які працюють від сонячної батареї. Удень вони заряджаються, а вночі працюють. У сонячні дні заряду вистачає, щоб лампи світили всю ніч.

— Сусід заплатив за кожен світильник 130 гривень, — каже Шевченко. — А мої на 50 гривень дешевші. У паспорті написано, що вони мають відпрацювати 100 тисяч годин заряду. Цього точно вистачить на кілька років. Потім можна поставити іншу сонячну батарею або купити новий світильник.

Зараз ви читаєте новину «Дачні світильники заряджаються від сонячної батареї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі