четвер, 21 червня 2007 19:36

Через п"ять років прокату техніку залишають собі

Років тридцять тому я мріяв, щоб батьки купили кольоровий телевізор, які вже були в друзів. На кольоровий "тєлік" треба було записатися в чергу і чекати кілька місяців. Черга існувала і щоб узяти кольоровий телевізор напрокат. Пункти прокату працюють у столиці й зараз. Людей там небагато.

— До нас приходять люди з невеликим достатком, — розповідає Світлана Корнієвська, 45 років, зі столичного ательє прокату N 6, що на бульварі Верховної Ради, 17. — Телевізори і холодильники часто беруть студенти. Техніку вони орендують на весь час навчання. Буває, потім той прилад переоформлюють на іншого студента в гуртожитку, щоб не привозити.

Найчастіше беруть напрокат невеликі телевізори, холодильники або морозильні камери. Телевізори в ательє — всі імпортні. Пропонують "Деу", "Самсунґ", "LG". А холодильники і морозильники — вітчизняні. Попит на техніку зростає влітку і восени.

— Влітку часто приїжджають бази відпочинку, — каже  47-річна Галина Ліщук, приймальниця столичного ательє прокату N 23 на вул. Ентузіастів, 7. — Практично щороку орендує маленькі телевізори і холодильники база "Механізатор" біля Кончі-Заспи. Вони їх ставлять в будиночках сімейного типу, а восени повертають.

Телевізори в ательє — всі імпортні

Техніку напрокат дають за паспортом зі столичною реєстрацією і довідкою про прибутки. А пенсіонери приносять ще й довідку про пенсію. Студенти з тимчасовою реєстрацією в гуртожитку мають надати довідку з деканату. За дорогу техніку їм доведеться сплатити заставу — половину вартості.

— Людина, яка користується технікою п"ять років, фактично викуповує її в ательє і може залишити собі, — каже Корнієвська.

63-річна пенсіонерка Ольга Володіна з Києва взяла напрокат 21-дюймовий телевізор "Деу" більш як п"ять років тому. Її "Славутич" тоді зламався, а на новий телевізор грошей не було. Та й потім пенсії не вистачало. Платила за прокат і потім залишила його собі.

Під викуп кияни беруть і невеликі морозильні камери.

— Минулої осені наше ательє отримало п"ять морозильників "Норд" на три відділення, — розповідає Галина Ліщук. — Майже відразу всі їх взяли напрокат. Люди щомісяця платять за оренду, інакше б ми вимагали гроші через суд. Але назад жодної морозилки ще не повернули.

У столичних магазинах морозильна камера "Норд" коштує близько 1300 грн. За прокат щомісяця платять 36 грн. Тобто за п"ять років прокату людина вкладає в річ майже вдвічі більше, ніж вона коштує в магазині.


Скільки коштує техніка напрокат у столиці


 Вид техніки  Ціна за місяць, грн
 Морозильник "Норд"  36
 Холодильник
"Дніпро 2 М"
 21,7
 Телевізор 20 дюймів  25–37*
 Телевізор 14 дюймів  32

*Вартість залежить від фірми виробника телевізора і року виготовлення

За 16 гривень у місяць пропонують старенький "Саратов"


У Вінниці напрокат дають вживану техніку. Фірма "Прокат" на вул. Порика здає в оренду холодильники "Саратов".

— Усі вони відслужили свої 20–25 років, — каже адміністратор закладу 52-річна Валентина Кравець. — Тому зараз бажаючих брати їх напрокат стає все менше.

Найчастіше побутову техніку орендують студенти та молоді сім"ї, які знімають квартири. Плата за місяць — 16 грн. Машину й вантажників для доставки треба шукати самому. Якщо холодильник зламався в період оренди, його доведеться ремонтувати за власний кошт.


Валентина МУРАХОВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Через п"ять років прокату техніку залишають собі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі