вівторок, 09 жовтня 2007 17:36

Чавунну ванну Олександр Носик відновив нітроемаллю

— Ванну треба берегти вже спочатку, щоб вона не втратила вигляду раніше строку, — радить Олег Матвійчук, 28 років, продавець побутової хімії на ринку поблизу столичної Севастопольської площі.

— Її слід частіше мити. Для вибілювання не можна використовувати кислоти, бо вони руйнують емаль. Псують її й відбілювачі білизни. Тому замочуйте речі в мисці, а воду з відбілювачем після прання зливайте в унітаз. Не можна чистити ванну дротяними щітками чи наждаком.

— Місцями зруйновану емаль я відновила клеєм БФ-25, — ділиться досвідом киянка Антоніна Губич, 56 років. — Мені порадила знайома. Спочатку пошкодження зачищала наждаком, далі протерла бензином. Після висихання змастила клеєм. Потім у кілька шарів наклала суміш клею і сухих білил. Кожному шару треба дати висохнути доки ця частина не побіліє.

Лиху також можна зарадити за допомогою клею "Суперцемент" і білої емалі, запевняє Губич. Їх потрібно змішати в рівних пропорціях. Обробити поверхню чотири рази з перервами на добу. Починаючи реставрацію, ванну знежирити бензином. Нове покриття добре втирають густим шаром, акуратно вирівнюючи.

— Шершаву емаль я відновив звичайною білою нітрофарбою, — розповідає рівнянин Олександр Носик, 67 років. — Поверхню знежирив ацетоном. Потім налив трохи фарби у ванну і втирав у дно і стінки. Фарба заповнила тріщинки й пори. Надлишки збирав тампоном, змоченим у розчиннику. Після висихання повторив обробку кілька разів.

Зараз ви читаєте новину «Чавунну ванну Олександр Носик відновив нітроемаллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі