понеділок, 20 серпня 2012 07:15

Будинок із повітряної кулі стійкий до повеней і землетрусів

Автор: фото з сайта www.www.euromag.ru
  Румун Роберт Камнер спорудив екобудинок у формі півкуль за 26 днів. Для дружини з дітьми облаштовує другий поверх. На першому є місце для сімох туристів
Румун Роберт Камнер спорудив екобудинок у формі півкуль за 26 днів. Для дружини з дітьми облаштовує другий поверх. На першому є місце для сімох туристів

Монолітний будинок із повітряної кулі спорудило румунське подружжя Камнерів із Бухареста. Разом з двома дітьми переїхали зі столиці до Південних Карпат, щоб жити у чистій зоні та екодомі.

— Спочатку на круглому фундаменті зафіксували щільну оболонку повітряної кулі й надули її. Такі використовують для тимчасових ковзанок узимку. Так за 20 хвилин з'явились обриси будинку. Для термоізоляції використали шар поліуретанової піни. А потім зміцнили споруду металевими прутами і бетоном. Таких напівсфер є дві. Між ними цегляний перехід. Будівництво тривало 26 днів, — розповідає власник Роберт Камнер.

Місцевим новий дім нагадує НЛО. Площа будинку — 112 кв. м, діаметр — 12. Споруда стійка до повеней і землетрусів. Житло опалюють піччю та за допомогою теплогенератора. Згодом планують отримувати енергію із сонячних батарей. Господарі продовжують оздоблювати помешкання ізсередини. Установили драбину на другий поверх. У дитячій кімнаті є ліжко й телевізор.

— Щоб звести дім, витратили 80 тисяч євро. Ще зо 20 підуть на внутрішні роботи. Це вдвічі дешевше, ніж купувати готовий будинок. Гроші маємо з продажу свого житла в столиці.

У Бухаресті Роберт працював менеджером із туризму, його дружина — бухгалтером. На першому поверсі облаштовують міні-готель на семеро гостей.

— У нас теж можна таке будувати,— розказує київський архітектор Іван Пономаренко, 31 рік. — Але спершу людей треба заохочувати до енергозбереження. В Україні низький рівень обізнаності про альтернативні, енергоощадні технології та екологічні будівельні матеріали.

Фахівець радить ставити енергоощадні вікна, які наполовину зменшують утрати тепла.

— Німці тільки таке скло й випускають, а в нас про нього знають 10 відсотків проектувальників. Навіть не всі головні архітектори міст про нього чули.

У Німеччині Пономаренко бачив будинок із засипаних землею старих автомобільних скатів.

— У селі Тарасівка під Києвом, де я живу, чоловік збудував дім із соломи та глини, насипаних у мішки. Але це поодинокі випадки, що українці зводять екологічні оселі. Найпопулярніші в Україні екобудинки з дерева. Раджу зводити житло з нециліндрованого бруса. Такий не гниє.

Зараз ви читаєте новину «Будинок із повітряної кулі стійкий до повеней і землетрусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі