вівторок, 17 квітня 2007 15:39

Бамбукові штори купують для кухонь та балконів

43-річна львів"янка Алла Буденко вибрала для кухонного вікна два бамбукові ролети. Полотно світло-коричневого кольору зшите з бамбукових паличок дуже міцними натуральними нитками. Ролети прикріплені до стелі. Здалеку вони схожі на цупку тканину. Зблизька добре видно структуру, навіть запах дерева чути.

— Вибирали довго, — згадує жінка. — Тканину я вже не хотіла, кухонні штори треба часто прати — осідає кіптява та пилюка. Від частого прання тканина зношується — ніби й купували недавно, а виглядають так, ніби їм не менше п"яти років.

Алла Буденко розповідає, що спочатку хотіла повісити на вікна пластикові жалюзі, а згори штору, підібрану набік.

— Але з пластиком, як не крути, затишку не виходить. Такі жалюзі мені нагадують офіс, — каже Алла. — А бамбук гарно вписався. Пізніше ми купили настінне панно з соломки, так що все вийшло в одному стилі.

За два ролети жінка заплатила 160 грн. Кріплення до стелі прикрутив Аллин чоловік.

— На ролетах є мотузки, які скручують полотно, — зауважує господиня. — Воно збирається знизу догори в рулон.

Продавець магазину "Карнизи. Ролети. Жалюзі" на ринку "Південний" Руслана Ільяшова, 32 роки, розповідає, що бамбукові ролети у Львові з"явилися півтора року тому. Спочатку готові полотна стандартних розмірів привозили з Польщі.

Це вологостійкий, міцний і легкий матеріал

— Тепер ролети з бамбукових пластин збирають у Києві, клієнт може замовити полотно будь-якого розміру та кольору, — розповідає продавець. — Матеріали, звісно, звідусіль. Бамбукову соломку привозять із В"єтнаму, кріплення — польські, китайські.

Найменше півметрове бамбукове полотно 160 см завдовжки коштує 35 грн. Найбільші — розміром 80 на 220 см — 113 грн.

— Бамбукові штори вологостійкі та міцні. Це ще й легкий матеріал, — розповідає Руслана. — Їх купують на кухню, лоджії.

Полотна з бамбукових паличок є двох видів. Ролет — згортається в рулон знизу вверх. "Римська" штора — підніматиметься догори складками.

Окрім бамбукових ролетів, львів"янам припали до смаку жалюзі з дерев"яних пластин завширшки 3–4 см. Квадратний метр полотна з такого матеріалу коштує 450–480 грн. Їх також можна замовляти за розміром.

— Я помітила, що цей матеріал популярний серед людей, які мають заміські будинки, — говорить Руслана Ільяшова. — Такі жалюзі вішають на верандах, терасах, у більярдних кімнатах. Вони є різних кольорів із чіткою структурою деревини, легенькі, мають суперовий вигляд.

Інколи ролети або дерев"яні жалюзі вішають разом зі шторами з тканини. Тканину часто обирають з ієрогліфами або зі східними візерунками.





Замість натуральної соломки продали папір

26-річна львів"янка Орися Мельник купила на балконні вікна полотна з соломки. Через чотири місяці матеріал почав розшаровуватися, утворилися дірочки.

— Ми з чоловіком їздили на оптовий базар у Хмельницький. Віддали за них 140 гривень, — бідкається Орися. — На базарі нам сказали, що це натуральна соломка і прослужить щонайменше 10 років. А після зими, як блиснуло сонце, на полотні утворились дірки.

Продавець штор з нетрадиційних матеріалів львів"янка Руслана Ільяшова каже, що насправді такі полотна не солом"яні.

— Це джгутове полотно, яке тільки схоже на солому, — зауважує жінка. — Насправді це папір. Він може набрати вологи, а потім зсохнутися. Така прикраса для вікон зовсім непрактична.

Ролети можна мити щіткою в теплій воді

Ролети з бамбуку протирають вологою ганчіркою, пояснює продавець львівського магазину "Карнизи. Ролети. Жалюзі" Руслана Ільяшова. Пилюку з ролетів прибирають пилососом або кольоровим віничком із довгими синтетичними волокнами. Бамбукові ролети можна мити в теплій воді без миючих засобів. Але не дуже часто — раз на два-три місяці.
— У воді їх треба легенько почистити щіткою, — додає продавець. — залишити, щоб вода стекла.
Дерев"яні планки віконних жалюзі Руслана радить протирати час од часу засобом для полірування меблів.
— Підходять "Пронто" та "Поліроль", — каже Ільяшова. — Пластини будуть чистими, а  деревина гарно блищатиме.

Зараз ви читаєте новину «Бамбукові штори купують для кухонь та балконів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі