вівторок, 06 травня 2008 15:37

Балабушки з трикотажу зістригають раз на місяць

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Бавовняну блузу з весняно-літньої колекції львівської дизайнерки Оксани Караванської пошили у складку. Одяг із фарбованої бавовни слід прати порошком для кольорових тканин, сушити в затінку
Бавовняну блузу з весняно-літньої колекції львівської дизайнерки Оксани Караванської пошили у складку. Одяг із фарбованої бавовни слід прати порошком для кольорових тканин, сушити в затінку

Столичні ринки і магазини на весну-літо пропонують переважно одяг із трикотажу, льону, віскози та бавовни. Жінки-продавці радять, як правильно доглядати за одягом, щоб довше носився.

— Усі кофточки привезені з Туреччини. Тканина добре пропускає повітря, — показує на весняні блузи з бавовни-жатки Анастасія Петрова-Боровикова, 37 років, продавець столичного ринку Петрівка. — Торік жатки було значно менше, а звичайний бавовняний одяг жінки купували неохоче. Тканина майже одразу мнеться і виглядає неохайно. Жатку майже не треба прасувати, на плечиках виріб відпарюють і залишають висіти. Тоді волокна розпрямляться і тканина "ляже" охайно.

За словами Петрової-Боровикової, влітку будуть модними яскраві кольори.

— Сушити бавовняні речі треба у тіньочку, щоб сонячні промені не випалювали колір тканини. Для прання краще брати порошок без гранул для відбілювання.

Розпитую, чи не полиняє на тканину вишиваний комір блузи.

— Замочіть виріб у насиченому розчині солі, вона закріпить колір, — радить продавець, — однак потім добре прополощіть у холодній проточній воді. Тоді тканина не залишить білих розводів. Опісля періть із пральним порошком.

Підходжу до стенду з трикотажними блузами, сукнями та спідницями.

— До блузок пасують і літні спідниці з летючих тканин, і джинси, — впевнена Василіса Арбатова, 58 років, продавець Петрівки. — Трикотаж — універсальна тканина і головне — натуральна. Якщо правильно доглядати, служитиме вічно.

Порошок робить тканину ще жорсткішою

Продавець переконана, що трикотаж носитимуть і наступного року.

— Речі з трикотажу краще зберігати не складеними, а на плечиках, — вважає Арбатова, — однак слідкуйте, щоб вони не розтягли виріб. Інакше залишаться "вушка".

Головний дизайнер будинку моди "Ріто" Олена Дерев"янко, 44 роки, тонкий трикотаж радить прати руками в теплій воді. Річ не можна викручувати. Прасувати вироби з трикотажу варто за напрямом в"язання петель.

— Поверхня тканини схильна до кошлатання, а тертя лишатиме ще більше катишків. Не раджу голити тканину бритвою, — веде дизайнер. — Можна зачепити за волокно і ненароком продірявити. Катишки краще раз на місяць зістригати спеціальною машинкою.

У столичних магазинах "Все по 8 гривень" на Петрівці та на вул. Старовокзальній продають китайські машинки-бритви для зняття балабушків. Вони працюють від батарейки.

Лляні та бавовняні шорти, штани і спідниці завезли у столичний магазин "Лафлайн" та "Пімкі", що у торговому центрі "Променада".

— Головне — не прати одяг у гарячій воді, бо збіжиться на цілий розмір, — застерігає продавець-консультант 32-річна Ангеліна.

Одяг із льону вона радить прати у мильному розчині чи шампуні.

— Льон має грубу текстуру, а порошок робить тканину ще жорсткішою, — вважає жінка. — Добре випрасувати після прання його важко. Щоправда, зім"ятий одяг підкреслює благородність лляної тканини.

Столичні магазини і ринки пропонують блузи з віскози. Є віскоза з додатком еластану.

— Хоч це і не натуральне волокно, такий одяг "дихає", — вважає Марія Малінська, 37 років, кравчиня підприємства "Силует", що на Солом"янській площі. — З тканиною нема зайвого клопоту. Її не обов"язково замочувати, можна одразу прати. Але сушити бажано  розпрямленою на рушнику, він вбиратиме вологу.

Олеся Теліженко пошила на весну трикотажні шапки

На Тижні української моди "Весна–літо-2008" у колекціях дизайнерів переважав одяг із трикотажу, бавовни та шовку.
Рукави на чорних трикотажних светрах від Лілії Пустовіт пошиті ліхтариком. До напівпрозорих білих кофтин із V-подібним вирізом дизайнерка пропонує бавовняні спідниці. Збоку вшито гофровану складку.
Бавовняні гофровані светри з колекції львів"янки Оксани Караванської, 41 рік, пошиті асиметрично. Талію у трикотажних сукнях дизайнерка Світлана Тегін, 36 років, підкреслила лакованими пасками. 24-річна Олеся Теліженко пропонує на весну трикотажні шапки.

Зараз ви читаєте новину «Балабушки з трикотажу зістригають раз на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі